Linkovi

Grigorev: Posle smrti Miloševića SPS da završi svoje postojanje kao prirepak SRS?


”Žao mi je što je Slobodan Milošević umro (...) jer je trebalo da mu se sudi i u Srbiji za sve sve zločine koje je počinio toj zemlji i njenom narodu,“ kaže Aleks Grigorev, direktor za Zapadni Balkan Projekta za etničke odnose, na univerzitetu Prinston. U ekskluzivnom razgovoru sa našom koleginicom Majom Draker, g. Grigorev prokomentarisao je scenarijo da SRS-a sa SPS-om ruši vladu Srbije.

Nad pretnjama Socijalističke partije Srbije o mogućem uskraćivanju podrške vladi u Beogradu, ukoliko Miloševiću izostane sahrana kakva mu po mišljenju te stranke priliči, trebalo bi da se zamisli ne samo čitava Srbija, nego i članovi SPS-a na čelu sa Ivicom Dačićem, smatra Aleks Gligorev. On ukazuje da u SPS-u postoji i reformisano krilo koje bi sada trebalo da se angažuje u politici svoje zemlje umesto onih koji snose odgovornost za turbulencije devedetih godina.

Grigorev: Isto tako, socijalisti bi trebalo da razmisle o sledećim izborima i o tome da li žele da ostanu u Parlamentu ili da postanu prirepak Srpske radikalne stranke i tako završe svoje postojanje. Krajnje je vreme da socijalisti konačno kažu zbogom Miloševiću i postanu reformisana post-socijalistička, post-komunitička stranka. Ovo im je poslednja šansa.

A u svetlu činjenice da je ruska Duma usvojila najavljeni dokument kojim se traži ukidanje Haškog tribunala, Aleks Grigorev napominje da je Rusija bila jedna od zemalja koje su glasale za uspostavljenje tog tribunala i da je kao članica UN obavezna da poštuje to telo. Članove Dume će na to sigurno podsetiti rusko ministarstvo inostranih poslove, smatra Aleks Grigorev.

XS
SM
MD
LG