Linkovi

Petersen: Albanci imaju obavezu da na Kosovu obezbede prava manjina


Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen izjavio je danas u Beogradu da je izuzetno važno da Albanci na Kosovu razumeju da pravo upravljanja Kosovom mogu da izbore samo ako budu uzeli u obzir ostvarivanje prava manjina, posebno Srba.

Na konferenciji za novinare on je naveo da većinsko stanovništvo Kosova ima obavezu da poboljša uslov života manjina, naglasivši da Albanci, ako se to ne desi, mogu da izgube pravo upravljanja Kosovom i mogućnost ostvarivanja svojih ciljeva.

Jesen-Petersen ocenio je da novog premijera Kosova, Agima Čekua, karakterišu “liderstvo i hrabrost”. Šef UNMIK-a je rekao da mu je predsednik Srbije, Boris Tadić, preneo zabrinutost zbog izbora Čekua, na šta je Jesen-Petersen odgovorio da je prilikom tog izbora poštovan demokratski proces. "Ja očekujem da uskoro vidim njegove poteze koji će dosegnuti do manjinskih zajednica, posebno kosovskih Srba, ali ne kroz simbolične gestove, već suštinske akcije koji će poslati jasan signal Srbima da kosovski Albanci žele da kosovski Srbi budu sastavni deo budućnosti Kosova", rekao je šef UNMIK-a.

Kada je reč o medjunarodnoj poternici koju su za Čekuom raspisale pravosudne vlasti u Srbiji, na osnovu istrage Okružnog suda iz Prištine izmeštenog u Nišu, Jesen- Petersen je kazao da za novim premijerom Kosova nije podignuta medjunarodna optužnica, a da "uz svo uvažavanje, optužnica lokalnog suda nema važnost na Kosovu".

Na pitanje da prokomentariše odluku Haškog tribunala da dozvoli bivšem premijeru Kosova Ramušu Haradinaju da se politički angažuje, šef UNMIK-a je naveo da još nije do kraja proučio odluku Tribunala, i da će sutra sa Haradinajem i njegovim braniocima detaljno utvrditi mogući nivo političkog delovanja, dok na slobodi čeka početak sudjenja.

Šef UNMIK-a je naveo da mu je predsednik Srbije preneo spremnost da se sastane sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdiuom. On je rekao da će biti poradjeno na tome kako bi do susreta došlo pod pravim okolnostima. Soren Jesen-Petersen takodje je rekao da je od svih strana zatražio da ulože napore kako bi se obnovilo poverenje manjina, a posebno Srba, u odnosu na većinu i institucije na Kosovu.

On je dodao da je misija koju vodi ušla u poslednju fazu, naglašavajući da sedmogodišnje stanje od dolaska UNMIK-a nije održivo. Namera je, naveo je Jesen-Petersen, da se Kosovo rekonstruiše i postane regionalni učesnik evropskih procesa.

UNMIK će nadgledati tranziciju, naveo je šef UNMIK-a i dodao da će medjunarodna zajednica biti u jakom sastavu prisutna u pokrajini i nakon utvrdjivanja budućeg statusa.

Jesen Petersen je konferencijom za novinare završio posetu Beogradu, u koji je iz Beča stigao u ponedeljak popodne.

XS
SM
MD
LG