Linkovi

Karantin u Rumuniji, novi slučajevi u Hrvatskoj


Černavoda je prvi rumunski grad koji je zbog ptičjeg gripa stvaljen u karantin, i to najstroži do sada, budući da je žiteljima naloženo da ne napuštaju grad. Lokalne vlasti naložile su da se ograniči ulazak i izlazak iz grada, a postavljeni su i filteri za dezinfekciju. Zaposleni u obližnjoj nuklearnoj elektrani, koji ne žive u gradu, moraće da ostanu u kampu, koji je postavljen do ukidanja karantina. Utvrdjeno je da su virus u grad unele osobe koje su u grad donele živinu uprkos naredbi da se perad drži u zatvorenom.

Ministar poljoprivrede Georgi Flutur rekao je da vlasti, zbog brzog širenja ptičjeg gripa, više neće plaćati odštete za uništenu živinu u mestima u kojima se ne poštuju propisane mere. U južnoj županiji Konstanca, kod Crnog mora, u kojoj se poslednjih dana najbrže širi visoko patogeni tip virusa H5N1, u utorak je utvrdjeno novo žariste. Ministar Flutur je rekao da je do sada pod kontrolu stavljeno 25 žarišta ptičjeg gripa i da su nadležne službe blizu da to učina na još 19 lokacija.

Prvi slučaj ptičjeg gripa u Rumuniji potvrdjen je 7. oktobra prošle godine.

I u Hrvastkoj, u laboratoriji Centra za peradarstvo državnog veterinarskog instituta potvrđeno je prisustvo smrtonosnog virusa ptičijeg gripa H5N1, koji je izolovan iz tkiva uginulog labuda sa područja mesta Draž, na rukavcu Dunava u Slavoniji.

Portparol hrvatskog Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić rekao je da je virus identifikovan još juče, te da lokacija na kojoj je pronadjen zaraženi labud inače nije uobičajeno stanište labudova ni drugih divljih ptiica.

Ministarstvo će, po njegovim rečima, na spomenutom području, u krugu od tri kilometra popisati i klinički pregledati svu domaću perad, a kontrolisaće se i sprovodjenje mere obaveznog držanja peradi u zatvorenom prostoru, koja je na snazi od 25. februara.

XS
SM
MD
LG