Linkovi

Okončana opsada zatvora u blizini Jerihona


Izraelska opsada palestinskog zatvora u blizini Jerihona, na Zapadnoj obali, okončana je predajom oko 80 palestinskih zatvorenika, medju kojima je i Ahmed Sadat, ekstremista za koga Tel Aviv tvrdi da je organizovao ubistvo izraelskog ministra turizma Rehavama Zevija 2001. godine.

Zatvorenici, koji su prvo odbili da se predaju, izašli su iz zatvora ruku podignutih u vazduh. Medju njima je bio Ahmed Sadat koji je ranije rekao televiziji Al-Džazira da bi radije poginuo nego da se preda izraelskim vojnicima. Izraelske snage započele su opsadu nakon što su palestinske vlasti saopštile da su spremne da puste na slobodu Sadata i druge zatvorene ekstremiste. Britanija i SAD su povukli svoje posmatrače uoči početka akcije, ali su saopštile da nisu unapred posedovale informacije da se sprema upad u zatvor. Ogorčeni Palestinci u Gazi i Zapadnoj obali oteli su najmanje 17 stranih državljana, medju kojima je i jedan američki profesor u Dženinu, koji je kasnije, sa još nekoliko talaca, pušten na slobodu. Palestinci su takodje spalili britanski kulturni centar u pojasu Gaze.

U Bagdadu i okolini pronadjena tela više od 80 ljudi

Iračka policija pronašla je tela više od 80 ljudi u Bagdadu i okolini, od kojih je 29 žrtava pronadjeno u masovnoj grobnici u jednoj šiitskoj četvrti. Još 15 leševa pronadjeno je u napuštenom kamionu u drugom delu prestonice.

Žrtve su po svemu sudeći bile zadavljene. Iračke vlasti saopštile da su na drugim lokacijama pronadjena tela još 40 Iračana. Drugi talas masovnih ubistava u poslednje tri nedelje usledio je posle niza bombaških napada u kojima je, u šiitskom delu Bagdada u nedelju stradalo oko 50 Iračana, a ranjeno više od 200.

U medjuvremenu, politički lideri započeli su sastanke kako bi postigli sporazum o novom premijeru. Suniti i Kurdi protive se inicijativi da za novi mandat dobije predsednik prelazne vlade, Ibrahim al-Džafari, koji je pripadnik šiitske zajednice. Prva sednica novog parlamenta biće održana u četvrtak.

Kina i Rusija se protive britansko-francuskom nacrtu rezolucije

Kina i Rusija i dalje se ne slažu sa SAD, Francuskom i Britanijom u pogledu nacrta rezolucije Saveta bezbednosti UN-a o iranskom nuklearnom programu.

U Njujorku su u toku razgovori delegata pet stalnih članica Saveta, ali oni do sada nisu uspeli da usaglasae stavove o britansko-francuskom predlogu rezolucije, kojim se od Irana traži da obustavi sve procese obogaćivanja uranijuma.

Kineski ambasador u UN-u izjavio je da Peking želi da se ostavi više vremena za diplomatske napore uložene u rešavanje problema, dok je američki ambasador Džon Bolton rekao da želi da Savet bezbednosti reaguje što je brže moguće kako bi se to pitanje rešilo.

Kondoliza Rajs odala priznanje politici Džakarte

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs pohvalila je Indoneziju zbog umerenosti i saradnje u borbi protiv terorizma. Na konferenciji za novinare sa indonežanskim ministrom inostranih poslova, Hasanom Viradžudom u Džakarti, ona je izjavila da Indonezija muslimanskom svetu služi kao primer kakvo se društvo može izgraditi na principima tolerancije i umerenosti.

Kondoliza Rajs takodje se sastala sa indonežanskim predsednikom Susilom Bambangom Judhojonom, čiji je portparol izjavio da su medju temama razgovora bile epidemija ptičijeg gripa, borba protiv terorizma, i politika na Bliskom istoku – a posebno nedavni palestinski izbori.

Širak i Merkel razmotrili energetsku politiku EU

Nemački kancelar Angela Merkel sastala se danas u Berlinu sa francuskim predsednikom Žakom Širakom radi razgovora o formulisanju jedinstvene energetske politike u okviru Evropske unije.

To su ujedno prvi zvanični razgovori lidera dve zemlje otkako je Angela Merkel stupila na položaj kancelara u novembru prošle godine.

Posle razgovora, dvoje lidera su podržali planove o reformi sa ciljem poboljšanja snabdevanja Evrope energentima. U razgovorima je razmotrena i mogućnost upućivanja trupa EU u Demokratsku republiku Kongo radi obezbedjivanja tamošnjih izbora u junu.

XS
SM
MD
LG