Linkovi

Kondoliza Rajs doputovala u Indoneziju


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je u Indoneziji, na početku ayijskog dela svoje turneje po svetu. Ona će u Džakarti razgovarati sa predsednikom Susilom Bambangom Judhojonom i drugim funkcionerima, o regionalnim pitanjima, Bliskom istoku i opasnosti od ptičjeg gripa.

Ovo je prva poseta Kondolize Rajs Indoneziji u svojstvu državnog sekretara. Pred dolazak u Džakartu, ona je istakla da će naglasiti sve bliskije odnose Sjedinjenih Država sa Indonezijom koja je proteklih godina načinila ”gigantske korake”.

U razgovoru sa novinarima na putu ka Indoneziji državni sekretar je naglasila demokratske izbore, rešenje separatističke krize u regijama Istočni Timor i Ače i saradnju sa Sjedinjenim Državama na planu terorizma i borbe protiv ptičjeg gripa.

Kondoliza Rajs je branila prošlogodišnju odluku administracije predsednika Buša da obnovi odnose vojnih snaga dve zemlje, koji su bili prekinuti devedesetih godina prošlog veka zbog toga što su indonežanske snage kršile ljudska prava gradjana Istočnog Timora. Ona je primetila da je i sam predsednik Judhojono diplomac američkog medjunarodnog vojnog programa IMET i dodala:

”Vojska je važna institucija u Indoneziji. Ona ni izbliza nije završila svoje reforme. Medjutim, verujemo da su te reforme u toku i da možemo imati pozitivniji uticaj na njih ako smo u stalnoj vezi.“

Kondoliza Rajs je rekla kako očekuje da njeni sastanci ovde takodje obuhvate globalna pitanja uključujući izralesko-palestinski konflikt koji je odavno od interesa za indonežansku većinsku muslimansku populaciju. Ona je istakla da će Indonezija upotrebiti svoj uticaj da bi navela palestinsku vladu na čelu sa Hamasom da izabere mir priznavanjem prava Izraela na postojanje i prihvatanjem takozvane mape mira.

”Sjedinjene Države su i dalje apsolutno predane soluciji dve države i boljem životu za palestinski narod. Naglasiću da tragamo za načinima da povećamo humanitarnu pomoć palestinskom narodu u ovom trenutku, ali još uvek palestinsko rukovodstvo mora da donese pomenute odluke.“

U intervjuu pred polazak na put Rajsova je rekla da je Azija i dalje veliki prioritet američke politike i primetila da je već četiri puta bila u tom regionu kao državni sekretar. Iz Indonezija Kondoliza Rajs će tokom nedelje otputovati u Australiju, gde će učestvovti na trilaterlanom samitu sa liderima Japana i zemlje domaćina.

XS
SM
MD
LG