Linkovi

Porodica traži da Milošević bude sahranjen u Beogradu, VSO ne dozvolljava upotrebu Vojske SCG


Holandski forenzičari koji su obavili obdukciju tijela Slobodana Miloševića okončali su posao i članovi Miloševićeve porodice tijelo mogu da preuzmu, saopšteno je na konferenciji za novinare u Hagu.

Portparol Tribunala Aleksandra Milenov kazala je da bi konačan izvještaj trebalo da bude spreman do sjutra i da su patolozi utvrdili dva srčana oboljenja koja su mogla da budu uzrok srčanog udara.

Holandijsko ministarstvo inostranih poslova odborilo je popodne vizu Marku Miloševiću kako bi mogao da dodje u Hag i preuzme telo preminulog oca. Holandske vize odobrene su i četvorici ruskih lekara, koji će u Hagu pregledati Miloševićevo telo, kako je ranije najavio pravni zastupnik porodice.

U svakom slučaju - Ruski stručnjaci koji će u utorak doputovati u Hag tražiće od holandskih vlasti da ponovo obave obdukciju tela bivsseg predsednika Srbije i SRJ. To je novinarima u Hagu rekao zastupnik porodice Zdenko Tomanović. On je rekao i da je Miloševićev sin Marko podigao vizu u ambasadi Holandije u Moskvi i da bi u Hag trebalo da stigne najkasnije u utorak ujutro, da bi preuzeo očevo telo.

Slobodan Milošević će – po riječima njegovog sina – u skladu sa željom porodice biti sahranjen u Beogradu. Marko Milossević je – u intervjuu ruskoj državnoj televiziji, ostavio moguccnost da njegov otac bude privremeno sahranjen u Moskvi, ako beogradske vlasti ne budu garantovale Miloševićevoj supruzi Mirjani Marković da neće biti uhapšena.

Brat Slobodana Miloševića, Borislav, koji je u Moskvi hospitalizovan zbog srčanih tegoba rekao je da će doći na sahranu u Beograd. "Naravno da ću otići na sahranu, makar i poluživ", kazao je Borislav Milošević.

Vrhovni savet odbrane SCG, u međuvremenu, nije dozvolio upotrebu jedinica Vojske Srbije i Crne Gore u protokolu sahrane Slobodana Miloševića. To je saopštio Vojni kabinet VSO, navodeći da je odluka usvojena na predlog predsednika Srbije Borisa Tadića.

Gradonačelnik Beograda, Nenad Bogdanović, rekao je da neće dati dozvolu da Milosević bude sahranjen u Aleji velikana.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus rekao je danas da je stav vlade da sahrana Slobodana Miloševića ne bi trebalo da bude "državna, već privatna".

Labus je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je o sahrani Slobodana Miloševića u ponedeljak dosta razgovarano u vladi, ali da nikakav zaključak nije donet.

Na drugoj strani, politički saveznici bivšeg predsednika Srbije, podržali su zahtev porodice da Milošević bude sahranjen uz državne počasti.

Predsednik Udruženja "Sloboda" Uroš Šuvaković izjavio je kako će Milošević najverovatnije biti sahranjen u četvrtak ili petak u Beogradu “uz državne počasti, jer će o tome odlučiti narod, a ne Boris Tadić”, koji “predstavlja samo Demokratsku stranku, a ne gradjane Srbije”.

Beogradski odbor SPS je najavio da će zatražiti od rukovodstva SPS-a da uskrati podrssku Vladi Srbije ako vlast ne omogući "dostojanstvenu" sahranu predsednika te stranke Slobodana Miloševića.
Upitani da preciziraju šta znači "dostojanstvena sahrana", predstavnici SPS-a su odgovorili da to znači da bude sahranjen "onako kako dolikuje bivšem predsedniku Srbije i SRJ".

U međuvremenu je objavljeno da će Milošević najverovatnije biti sahranjen na beogradskom Novom groblju.

Odbijen zahtev za ukidanje poternice

Okružni sud u Beogadu odbio je zahtev advokata Mirjane Marković Zdenka Tomanovića za ukidanje poternice Interpola i povlačenje optužnice protiv nje zbog "zbog nastupanja nove okolnosti", smrću njenog supruga Slobodana Miloševića. Zamenica beogradskog Okružnog javnog tužioca Mira Ilić izjavila je da se to tužilaštvo saglasilo da se supruzi Slobodana Milossevića ukine pritvor i tu odluku je poslalo Krivičnom vanraspravnom veću Okružnog suda na konačnu odluku. I predsednik Srbije Boris Tadić isključio je u nedelju mogućnost abolicije Mirjane Marković.

Tadić: Haški tribunal odgovoran za Miloševićevu smrt

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u intercju za agenciju AP da je Hasski tribunal odgovoran za smrt Slobodana Miloševića, ali je dodao da to neće ugroziti buduću saradnju Srbije s tim sudom.

"Milošević je bez sumnje zahtevao viši nivo lečenja. To pravo trebalo je da bude garantovano svim optuženima za ratne zločine. Na žalost, dobijamo poruku od Tribunala da taj sud nije odgovoran. Mislim da su odgovorni za to što se dogodilo", kazao je predsednik Srbije.

Po rečima Tadića - uprkos činjenici da Tribunal "nema kredibilitet" u srpskom narodu, Srbija će i dalje suditi i izručivati lica koja su osumnjičena za ratne zločine. Milossevicheva smrt "neche ugroziti našu saradnju s Tribunalom", istakao je Boris Tadić

Ideju o sahrani uz državne počasti, Tadić je ocenio kao "veoma neumesnu". Tadić je izrazio uverenje da Milossevićeva smrt neće pomoći njegovim saveznicima ultranacionalistima da se ponovo domognu vlasti u Srbiji.

"Sasvim sam siguran da neće biti povratka na staru političku scenu u Srbiji i čak ni Miloševićeva smrt neće promeniti put Srbije ka demokratiji", kazao je Tadić AP-u.

Rusija sumnja u rezultat autopsije

Iako je Haški tribunal u nedlju saopštio da je obdukcijom utvrđeno da je Milošević umro od "infarkta miokarda", a Nacionalni savet SCG za saradnju sa Medjunarodnim tribunalom saopštio da je po missljenju eksperata iz Srbije, koji su neposredno nadzirali obdukciju, "ceo postpupak obavljen veoma profesionalno", ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Moskva ne veruje u potpunosti rezultatima autopsije.

Lavrov je rekao da Rusija želi da pošalje svoje lekare koji bi ponovo izvršili obdukciju. Moskva je uznemirena zbog odbijanja Haškog tribunala da dozvoli Miloševiću da se leči u Moskvi, kazao je Lavrov. "Ako se nama nije verovalo, onda i mi imamo pravo da sumnjano u one koji su izvršili autopsiju", kaže ruski šef diplomatije.

Istrovremeno je holandski toksikolog Ronald Uges, kazao agenciji Frans press kako je Milošević namerno uzimao pogrešan lek koji je poništio učinke propisane terapije protiv visokog krvnog pritiska. Milošević po njegovim rečima nije nameravao da izvrši samoubistvo već samo da da olakša dobijanje dozvole za lečenje u Moskvi.

U utorak formalno okončanje suđenja

Haški tribunal zakazao je za utorak ujutro raspravu kojom će na pravnoi valjan način biti okončan proces protiv bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, koji je u subotu preminuo u sudskom pritvoru, od posledica infarkta.

Suđenjene je poslednji put prekinuto 1. marta, kada svedok odbrane, Momir Bulatović, nije mogao da dodje u Hag. Početak Bulatovićevog svedočenja bio je, takodje, planiran za utorak.

Miloševićeva smrt slabi pozicije tužbe BiH

Član tima pravnih zastupnika Srbije i Crne Gore pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu, Tibor Varadi, izjavio je danas da će smrt Slobodana Miloševića oslabiti pozicije Bosne i Hercegovine, koja je tužila Srbiju i crnu Goru (bivšu SRJ) za genocid.

"Od svih optužbi protiv Miloševića jedino je optužba za genocid bila relevantna u odnosu na naš spor sa BiH. Da je Milošević osudjen za genocid to bi svakako imalo veoma negativan uticaj na naš spor", rekao je Varadi beogradskoj agenciji Beta.

Pravni zastupnik BiH pred Medjunaordnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić ocenio je da bi se neizricanje presude Miloševiću moglo nadomestiti hapšenjem i procesom protiv Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG