Linkovi

Policijske jurnjave u Sjedinjenim Državama


Policijske automobilske jurnjave često se pojavljuju u vestima u Americi, a o televizijskim serijama i filmovima da i ne govorimo. Na ekranima izgledaju uzbudljivo ali su u stvarnosti manje privlačne jer se mnoge završavaju sudarima, pa čak i pogibijama. Prošle godine samo u Los Andjelesu bilo je 600 jurnjava, pa taj grad sada pokušava da novom tehnologijom suzbije te opasne pojave.

Zbog čestih policijskih jurnjava Los Andjeles se ponekad naziva svetskom prestonicom tih dogadjaja. Policija kaže da su automobilske jurnjave sve opasnije, i da sve više ugrožavaju živote policajaca i drugih učesnika u saobraćaju, po ulicama i autoputevima. Na svaku uspešno završenu jurnjavu dolazi po nekoliko koje se završavaju tragično, u sudarima, sa povredama i pogibijama. Jedan nov metod odnedavno pomaže policiji da tome stane na put. Ka prestupničkom vozilu ispaljuju se lepljive kapsule opremljene uredjajem za satelitsko praćenje kretanja, skraćeno GPS, tako da policajci mogu da prekinu progon i nastave da preko satelita prate progonjeni automobil. Zahvaljujući velikom broju jurnjava policajci u Los Andjelesu prvi su dobili priliku da testiraju novi uredjaj:

Poručnik Pol Vernon, policajac u Los Andjelesu: GPS tragač ispaljuje se iz policijskog automobila u automobil koji treba goniti, prilikom zaustavljanja na raskrsnici ili na početku gonjenja. Tragač se zalepi za to vozilo i mi možemo da odustanemo od jurnjave i pratimo kretanje vozila na kompjuteru u našim kolima. Zahvaljujući tome, nije više potrebno juriti velikom brzinom, tako da i progonjeni vozač najčešće smanjuje brzinu.

Za početak, samo nekoliko policijskih vozila u Los Andjelesu biće opremljeno lanserom na vazduh pod pritiskom, skrivenim iza rešetke za hladjenje, iz koga će se ispaljivati GPS uredjaji obavijeni veoma lepljivom smešom. Laserski nišan omogućava vozaču policijskih kola da precizno ispali uredjaj veličine loptice za golf ka sumnjivom vozilu. Policija ističe da će ovim možda biti smanjena potreba za skupim helikopterskim praćenjem prestupničkih vozila:

Poručnik Pol Vernon, policajac u Los Andjelesu: Ovim dobijamo još jedno sredstvo, pogodno naročito za one jedinice koje nemaju helikoptere. Njime ćemo moći da trajno pratimo vozila, jer će biti nemoguće da nam pobegnu iz vida. Sa helikopterom može da se postigne gotovo isto, ali mnoge policijske jedinice u ovoj zemlji nemaju helikoptere.

Ako probe budu uspešne, novi uredjaj za praćenje kretanja vozila mogao bi da postane svakodnevno sredstvo, koje će štititi živote policajaca i gradjana, i njihovu imovinu.

XS
SM
MD
LG