Linkovi

Politička kontroverza oko luka bi mogla biti ublažena


Odluka arapske kompanije Dubai ports vorld da odustane od preuzimanja kontrole nad operacijama u nekoliko velikih američkih luka možda je ublažila političku kontroverzu izmedju predsednika Buša i nekih od njegovih najlojalnijih sledbenika medju republikancima u Kongresu.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazala su da se Amerikanci protive ideji da operacijama u velikim lukama rukovodi kompanija sa sedištem u Dubaiju, a isto raspoloženje vladalo je na obe strane u Kongresu. Politički analitičar Majkl Baron kaže da je to bio najnoviji primer zategnutosti izmedju predsednika Buša i njegovih konzervativnih sledbenika medju republikancima u Kongresu.

”Veliki broj njegovih konzervativnih republikanca ima primedbe na državne troškove, na veliki broj doseljenika i mnogi se protive programu za privremene radnike. Nije im se dopadala nominacija Harijet Majers za sudiju Vrhovnog suda, koja je povučena, i zbilja im se nije dopao sporazum da kompanija iz Dubaija kontroliše američke luke, delimično i zbog toga što je javnost bila čvrsto protiv te ideje. “

Drugi analitičar, Tomas Man sa Brukingsovog instituta ovde u Vašingtonu, vidi kolaps dila o lukama kao snažan politički udarac za predsednika Buša:

”Ovo seže znatno dalje od njegovog konzervativnog uporišta. Za mnoge Amerikance u obe stranke to je pitanje kompetencije i samo je učvrstilo reakciju koju su imali nakon uragana Katrina.“

Najnovija odluka kompanije Dubai Ports World da upravu nad pomenutim lukama prepusti jednoj američkoj kompaniji izgleda da zadovoljava mnoge koji su se protivili tome da arapska kompanija učestvuje u operacijama od važnosti za nacionalnu bezbendost. Ali, evo šta je rekao republikanski kongresmen iz Njujorka, Piter King.

”Ta je priča završena. Sada možemo svi napred - nema surevnjivosti, nema više problema, nema podele. Opet smo ujedinjeni.“

Ali iako su političke razmirice sa njegovim republikancima za sada možda rešene, Buša ipak zabrinjavaju implikacije ovog slučaja na američke odnose sa inostranstvom.

”Brine me šira poruka koju bi ovo moglo da pošalje našim prijateljima i saveznicima širom sveta, posebno na Bliskom istoku. Da bismo odneli pobedu u ratu protiv terorizma, moramo da ojačamo naše odnose i prijateljstvo sa umerenim arapskim zemljama na Bliskom istoku. “

Kontroverza oko sporazuma za rukovodjenje operacijama u američkim lukama nije poboljšala popularnost predsednika, koja je već niska, najviše zbog situacije u Iraku. Nekoliko nedavnih anketa pokazalo je da se stopa popularnosti predsednika Buša kreće izmedju 34 i 41 odsto.

XS
SM
MD
LG