Linkovi

Vašington i evropski saveznici moraju da održe pritisak na Iran


Pretres u Kongresu održan je dok tenzija zbog nuklearnog programa Teherana nastavlja da raste izmedju Irana s jedne strane, i SAD i evropskih saveznika s druge. Iran je na sastanku Medjunarodne agencije za atomsku energiju u Beču poručio da će SAD «pretrpeti patnje i bol» zbog svoje uloge u inicijativi da se slučaj Irana preda na razmatranje Savetu bezbednosti.

Državni podsekretar za politička pitanja, Nikolas Berns, nije direktno omentarisao iransku pretnju, ali je rekao da postoji univerzalna saglasnost da Iran pokušava da dodje do nuklearnog oružja.

«U stotinama razgovora koje sam vodio sa Rusima, Kinezima, Indijcima, Evropljanima... nijedna osoba, nijedan zvaničnik iz bilo koje od tih vlada nikada nije izrazio ni najmanju sumnju u to da Iran pokušava da izgradi nuklearne kapacitete. U medjunarodnoj zajednici jednostavno nema različitih gledišta, nema debate o ključnoj činjenici – šta su namere Irana».

Sada kada predmet Irana odlazi pred Savet bezbednosti, predsedavajući odbora, Republikanac Henri Hajd, izjavio je da će Vašingtonu biti potrebna stalna saradnja medjunarodne zajednice.

«Iran nije pred Savetom bezbednosti zato što smo mi zastrašivali ili kažnjavali članice Medjunarodne agencije za atomsku energiju, već zahvaljujući upornoj i veštoj diplomatiji. Nastavićemo da idemo istim putem».

Tom Lentos, vodeći Demokrata u Odboru za spoljnopolitička pitanja izjavio je da ne može postojati sumnja u nuklearne namere Irana.

«Iranci su izuzetno odlučni u svojoj nameri da steknu nuklearno oružje. Ako ijedan lider na bilo kom mestu na planeti i dalje sumnja u to, njemu je hitno potreban lekarski pregled.»

Američki potpredsednik Dik Čejni u utorak je odlučno ponovio američku poziciju da se Iranu ne može dozvoliti da napravi atomsko oružje, i dodao da su, što se Bušove administracije tiče, sve opcije rešavanja tog pitanja i dalje otvorene.

XS
SM
MD
LG