Linkovi

Majkrosoft predstavio svoj novi portabl kompjuter


Dugo najavljivani Majkrosoftov prenosni kompjuter najzad je predstavljen javnosti. Novi uredjaj, nazvan Origami, spada u kategoriju izmedju laptop i džepnog kompjutera, a Majkrosoft se nada da će se svi zaljubiti u njegov uredjaj, kao što su se mnogi zaljubili u - recimo Eplov Ajpod.

Origami izgleda kao pravougaono ukovireno prozorče, dijagonale od oko 18 santimetara i teško ispod jednog kilograma, u čijem okviru je smešteno nekoliko dugmadi za komande. Ali, kada se uključi ekran podseća na svaki drugi pi-si sa operativnim sistemom Vindous. Podaci se unose na tri moguća načina - dodirivanjem odredjenih područja na ekranu, upisivanjem specijalnom pisaljkom ili preko tastature, koju vam po želji projektuje na ekranu.

U svemu drugom, Origami je mala verzija stonog kompjutera. Preko njega možete da komunicirate, da pretražujete internet, da se zabavljate i informišete. Možete da gledate video sadržaje i da slušate muziku, da šaljete i primate fotografije. Majkrosoft kaže da baterija pri punom opterećenju daje struju oko tri sata, što nije baš mnogo. Ali kompanija obećava da će nastojati da to vreme produži.

U verziji koju proizvodi Samsung novi kompjuter će se pojaviti u prodaji u aprilu, a cena će u zavisnosti od modela biti izmedju 600 i hiljadu dolara. Kasniji modeli radiće i sa novim operativnim sistemom Vindous Vista, koji se očekuje u drugoj polovini ove godine.

XS
SM
MD
LG