Linkovi

Boland: Iran želi da ovlada ciklusom prerade nuklearnog goriva


Američki predstavnici izjavili su na sastanku Upravnog odbora Medjunarodne agencije za atomsku energiju da je vreme da Savet bezbednosti UN preduzme akciju kako bi sprečio Iran da se domogne nuklearnog oružja.

Posle trodnevnog razmatranja iranskog nuklearnog programa, Upravni odbor Medjunarodne agencije nije doneo nikakvu novu odluku. Predstavnik SAD u agenciji, Gregori Šulte, izjavio je da će dopunjeni izveštaj generalnog direktora agencije sada biti upućen Savetu bezbednosti. Na poslednjem specijalnom sastanku Upravnog odbora, početkom februara, Iranu je dat dodatni rok kako bi inspektorima Medjunarodne agencije omogućio pristup svojim nuklearnim postrojenjima i kako bi obustavio obogaćivanje uranijuma. Upravni odbor je tada obavestio Savet bezbednosti da bi dalji koraci mogli da budu potrebni ukoliko Iran ne ispuni te zahteve. Medjutim, u najnovijem izveštaju Medjunarodne agencije navodi se da i dalje nije moguće garantovati da Iran nema tajni program za proizvodnju nuklearnog oružja. U izveštaju se takodje tvrdi da Iran selektivno saradjuje sa Medjunarodnom agencijom i da povremeno uskraćuje pristup nuklearnim postrojenjima, posebno onima sa vojnom namenom. Iran je odbacio izveštaj kao ispolitizovan tvrdeći da je hiljadama inspektora agencije omogućio pristup nuklearnim postrojenjima što je više nego što je pravno obavezan da ponudi. Medjutim, Metju Boland, portparol američke misije pri Medjunarodnoj agenciji u Beču, trvdi da Iran i dalje ne saradjuje.

«Iransko vodjstvo želi da u potpunosti ovlada ciklusom prerade nuklearnog goriva.»

SAD žele da se iransko pitanje prebaci u nadležnost Saveta bezbednosti UN, možda već sledeće nedelje. Savet bezbednosti bi mogao da uvede sankcije Iranu, mada diplomate kažu da bi, u ovoj fazi, taj potez bio preuranjen. Iran je zapretio da će, u slučaju da Savet bezbednosti nametne sankcije, sprovesti sopstvene mere odmazde koje će pogoditi Zapad. Jedna od mogućnosti bi bila da Teheran obustavi prodaju nafte evropskim zemljama.

XS
SM
MD
LG