Linkovi

Počela odbrana SCG u sporu sa Bosnom i Hercegovinom


Pravni zastupnici Srbije i Crne Gore započeli su danas pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu odbranu od tužbe za genocid nad bosanskim nesrbima koju je BiH 1993. podnela protiv tadašnje SR Jugoslavije.

U uvodnoj reči, glavni zastupnik SCG Radoslav Stojanović odbacio je kao neosnovanu tvrdnju BiH da je Beograd odgovoran za genocid nad bosanskim nesrbima i pozvao na diplomatsko rešenje spora u cilju pomirenja.

Stojanovićh je najavio i da će SCG osporavati nadležnost Suda za ovaj spor zato što SRJ u doba podnošenja tužbe nije bila članica UN, što je nužan uslov. On je više puta naglasio da vlast u Beogrdu ne negira da su tokom rata u Bosni počinjeni teški zločini i da je odlučna da kazni sve počinioce, što je dokazala izručenjem Slobodana Miloševića i njegovih saradnika Haškom tribunalu i izvodjenjem Škorpiona pred sud.

Po rečima Stojanovića, bosanska strana pravno nije dokazala ni da je tokom rata u Bosni počinjen genocid, niti da je SCG odgovorna. Kozastupnik SCG Saša Obradović dokazivao je zatim da je broj žrtava zločina iz tužbe BiH preteran i zasnovan na nepouzdanim podacima. Istovremeno, Obradović je izrazio "kajanje vlade i naroda SCG zbog svih žrtava rata u BiH".

Tvrdnji iz tužbe da je već do 1993. u Bosni ubijeno 100.000 nesrba, Obradović je suprotstavio novi nalaz sarajevskog istraživača Mirsada Tokače da je stradalo oko 93.000 ljudi, od kojih su 53.000 bili civili, a 24.000 Srbi. Obradović je poredeći podatke iz tužbe o broju žrtava na više ozloglašenih lokacija sa presudama Haškog tribunala zaključio da dokazi koje je BiH ponudila nisu istiniti i ne odgovaraju pravnim standardima.


XS
SM
MD
LG