Linkovi

Direktor Medjunarodne agncije za atomsku energiju nada se sporazumu sa Iranom


Direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed Elbaradej, izrazio je očekivanje da će razgovori sa Iranom dovesti do rešenja prihvatljivog i za Iran i za medjunarodnu zajednicu, u sporu oko iranskog nuklearnog programa. Američke diplomate kažu da je mogućnost dogovora veoma mala.

Direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed Elbaradej, izrazio je optimizam da će razgovori dovesti do prevazilaženja zastoja u vezi sa medjunarodnim zahtevima da Iran obustavi svoje nuklearne aktivnosti. 35-člani Upravni odbor, kojim predsedava Elbaradej, želeo bi da izbegne konfrontaciju sa Iranom. Prošlog meseca, odbor je izvestio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o sporu sa Iranom, ali se uzdržao od preporučivanja sankcija. S druge strane, Teheran insistira na svom pravu razvijanja civilne nuklearne tehnologije, pa je u tom smislu obnovio program nuklearnih istraživanja uprkos pozivima da to ne čini. Predstavnik američke misije pri Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju, Metju Boland, kaže kako nema nagoveštaja da je Iran spreman da saradjuje sa medjunarodnom agencijom:

”Iranski lideri odbijaju da dozvole neometan pristup svim informacijama, lokacijama i pojedincima, koje je agencija tražila. U njenom izveštaju kaže se da je Iran odbio da preda dokumenta o proizvodnji delova za nuklearna oružja.“

Sjedinjene Države kažu da je Medjunarodna agencija za atomsku energiju otkrila neke aspekte iranskog nuklearnog programa, koji imaju smisla samo ako postoji namera da se izgradi atomska bomba. Iran demantuje da tajno pokušava da izgradi nuklearno oružje, a za neuspeh dosadašnjih pregovora okrivljuje Sjedinjene Države. Očekuje se da će Upravni odbor agencije veći deo ove nedelje razmatrati iranski slučaj pre nego što donese odluku o sledećem koraku.

XS
SM
MD
LG