Linkovi

Od marsovog orbitera očekuju se nevidjeno detaljne fotografije crvene planete


Marsovski istraživački orbiter - nova sonda američke svemirske agencije NASA - trebalo bi da po planu stigne do Marsa 10. marta, a zatim da počne da šalje na zemlju najdetaljnije do sada snimke crvene planete.

Posle gotovo sedam meseci leta Marsovski istraživački orbiter - skraćeno MRO - našao se pred najopasnijim delom misije - ulaskom u nisku orbitu oko Marsa. Kako kaže direktor tog Nasinog programa, Dag Mekviston, MRO mora da se odupre Marsovoj gravitaciji:

”Ulazak u orbitu izgleda kao nešto najlakše, ali u stvarnosti smo samo oko 65 odsto uspešni u uvodjenju sondi u orbitu.“

Početni dodir sa Marsovom gravitacijom uputiće sondu u izduženu 35-časovnu orbitu oko Marsa, tokom koje će radio kontakt sa njom biti 30 minuta u prekidu. Posle toga, kaže menadžer projekta Džejms Graf, biće primenjeno takozvano vazdušno kočenje, za smanjenje dužine orbite sve do skoro idealnog kruga, na oko 320 kilometara iznad planete:

”To sprovodimo tako što orbiter svaki put udje na kratko u atmosferu Marsa radi postepenog kočenja. Zahvaljujućitome uštedeli smo oko 500 kilograma prilikom lansiranja.“

Ta ušteda omogućila je da orbiter ponese šest dodatnih instrumenata koji će poslati više podataka na zemlju nego sve ranije marsovske misije zajedno. Medju instrumentima našli su se najsnažnija do sada teleskopska kamera i najosetljiviji senzori za detekciju vode ispod površine planete. Glavni naučnik Majkl Mejer nada se da će ova misija odgovoriti na najsuštinskija pitanja u vezi sa crvenom planetom:

”Da li je na Marsu ikada bilo života, razumevanje klimatološke istorije Marsa, odredjivanje evolucije površine i unutrašnjosti planete - a sve u cilju istraživanja sa ljudskom posadom.“

Tokom planirane petogodišnje misije marsovski orbiter poslaće na hiljade visokokvalitetnih fotografija, a obezbedjivaće podršku i budućim misijama, uključujući robotsko vozilo Finiks, koje će se spustiti na severni pol Marsa 2008., i Marsovsku naučnu laboratoriju, predvidjenu za 2009. godinu.

XS
SM
MD
LG