Linkovi

Pentagon objavio imena većine zatvorenika u Gvantanamu


U dokumentu od pet hiljada strana, koji je prvi put objavljen u junu 2005. imena i nacionalnosti zatvorenika bila su zatamljena. Radi se o transkriptima i izveštajima dve vrste saslušanja, koja su održana u Gvantanamu 2004. i 2005. U reakciji na tužbu Asošijeted Presa, sudija je naredio Sekretarijatu za odbranu da otkrije imena i nacionalnosti saslušanih. Portparol Pentagona Brajan Vitmen objašnjava zbog čega imena isprva nisu bila dostupna i zbog čega se Sekretarijat i ovog puta protivio njihovom objavljivanju.

«Lični podaci zatvorenika uklonjeni su iz transkripta zbog zabrinutosti da bi, u slučaju njihovog objavljivanja u javnosti, potencijalno mogli da naškode samim zatvorenicima.»

Vitmen kaže da je Sekretarijat za odbranu strahovao da bi izjave koje su zatvorenici dali na saslušanju mogle da izazovu odmazdu prema njima ili njihovim porodicama.

«U nekim slučajevima, imali smo zatvorenike koji su u svojim izjavama optuživali druge zatvorenike ili neke druge osobe u svojim domovinama. S druge strane, zatvorenici su davali izjave koje bi neprijatelji mogli da shvate kao nelojalnost njima. Na kraju, neki zatvorenici su navodili da su sarađivali sa američkim snagama, što bi pojedinci u njihovim zemljama mogli da im uzmu za zlo.»

Vitman je istakao da je odluku da se ne uloži žalba na presudu doneo američki Sekretarijat za pravosuđe, u dogovoru sa Sekretarijatom za odbranu, ali nije mogao da objasni zbog čega. On takođe nije znao da kaže da li će zbog objavljivanja imena u javnosti, zatvorenici ubuduće verovatno manje biti spremni da odaju informacije, ali je to pitanje opisao kao «relevantno». Vitmen je takođe osporio tvrdnju jednog novinara da je Sekretarijat želeo da imena ostanu u tajnosti, kako terorističke organizacije ne bi znale ko je sve u pritvoru i kakve informacije su otkrivene.

«Kada je neko tek uhapšen, onda svakako ima svrhe u tome da se neko vreme prebivalište te osobe drži u tajnosti. Međutim, većina zatvorenika u Gvantanamu, kao što znate, tamo su već duže vreme. Hapšenja su se dogodila odavno.»

Većina zatvorenika u Gvantanamu tamo su duže od četiri godine. Transkripti koji su ponovo objavljeni juče (petak, 3. mart 2006), obuhvataju 317 saslušanja na kojima su zatvorenici doborvoljno svedočili. Neki od njih bili su i na po dva saslušanja, dok su neki odbili da svedoče i, uprkos činjenici da su i tada saslušanja obavljena, ti transkripti nisu objavljeni.

Na saslušanjima je identifikovano 172 zatvorenika, koji treba da budu pušteni ili prebačeni u pritvor u svojim domovinama. Međutim, većina njih i dalje je u Gvantanamu, dok američki zvaničnici rade na tome da postignu dogovor sa tim zemljama o transferu zatvorenika. Prilikom poslednjeg oslobađanja, šest muškaraca poslato je kući u februaru, pa je sada u Gvantanamu ukupno 490 zatvorenika.

XS
SM
MD
LG