Linkovi

Peđa Stojaković: Ponovo imam želju za košarkom


Prelazak iz Sakramenta u Indijanu krajem januara potpuno je promenio tok sezone za Peđu Stojakovića. Jedan od najboljih šutera NBA lige umnogome je popravio formu, njegov tim igra odlično, pa ga i standardno kritični američki sportski novinari ponovo sve više hvale. Prilikom nedavnog gostovanja Indijane, ovde u Vašingtonu sa Stojakovićem je razgovarao Braca Đorđević.

Puka statistika ponekad može da zavara, ali u slučaju Peđe Stojakovića brojke u poslednjih mesec dana govore dovoljno. Svojevremeno drugi strelac NBA lige (24,2 poena po utakmici u sezoni 2003/04) i trostruki učesnik All-Star utakmice od dolaska u Indijanu - igra kao preporođen. Na prvih 12 utakmica za svoj novi tim, Stojković je za prosečno 36 minuta, imao učinak od 20 poena i 7 skokova. U odnosu na početak sezone u Sakramentu, procenat šuta iz igre podigao je za pet (45,3), a van linije za tri poena - skoro sedam odsto (46,5). Najvažnije od svega, Indijana uprkos brojnim kadrovskim problemima, na tih 12 mečeva ima skor 8-4.

"Stvarno je pozitivan trejd za mene, osvežio sam se dobio sam ponovo motivaciju i veliku želju da igram košarku, ovo je stvarno dobra ekipa, ima potencijala. Bez obzirana to što su nam trojica iz standardne petorke povređena, i dalje uspevamo da pobeđujemo... Ja kad sam gledao ovu ekipu i prošle i pretprošle godine, kad su imali suspenzije, uvek su uspevali da na neki način, čak i sa sedam igrača, da se takmiče i da pobede u nekim utakmicama u kojim im niko nije davao šansu... Tako da, stvarno verujem da kad se svi vrate imamo dobar kvalitet. Sad što se tiče plej-ofa, videćemo koju poziciju ćemo zauzeti...To sve zavisi od ove desetkovane ekipe, kako ćemo mi da odigramo do kraja sezone... Želeo bih da izbegnemo Detroit i Majami, ali videćemo... Sve u svemu, zadovoljan sam i drago mi je da se nalazim u Indijani, koja mi je ostala u dobrom sećanju, osvojili smo Svetsko prvenstvo sa reprezentacijom, i stvarno je pravi košarkaški grad. Svi podržavaju Pejserse i drago mi je da sam iz jednog košarkaškog grada kao što je Sakramento, koji stvarno ima izvanrednu publiku prešao u drugi grad, koji je poznat po tome što je centar košarkaške države Indijane".

Stojaković se slaže da je Indijana posle njegovog dolaska malo promenila svoj prepoznatljivi stil igre.

"Pokušava da iskoristi moj talenat na najbolji mogući način, sada tu kao što si rekao mogu da dam kredit treneru Karlajlu, pošto smo stvarno od prvog dana seli i razgovarali kako da upotrebi moje kvalitete na terenu, na kojim pozicijama... koje mi akcije odgovaraju, gde se osećam dobro u smislu pozicije na terenu. Stvarno... i dalje radimo, i kao što si rekao i Indijana je promenila način igre, prilagodili su se malo mojoj igri iz Sakramenta, a i ja se polako prilagođavam njima. Tako da je to obostrano učenje".

Indijana do kraja sezone ima relativno dobar raspored. Izuzev dve utakmice sa Detroitom i po jednim duelom sa Majamijem i Finiksom, ostali rivali su, kao što i sam Stojaković priznaje - ekipe koje Pejsersi realno mogu da dobiju. Kako kaže, on očekuje da Indijana završi bar na petom ili šestom mestu, a na pitanje kako se snašao u Indijanapolisu odgovara:

"Mnogo je hladnije nego u Kaliforniji , to su me baš pitali američki novinari, kakva je razlika između košarke na zapadu i košarke na Istoku. Razlika je što ovde moramo da nosimo mnogo topliju garderobu nego na zapadu, a košarka se igra isto... Stvarno, od početka sam se u Indijani osećao kao da sam već igrao za njih. Mnogo poznatih likova, ja sam čak za njih odradio jedan trening '96, pre nego što su me draftovali Kingsi, tako da postoji jedan odnos između nas, još od pre deset godina. Njihov prilaz meni kao osobi i mojoj porodici stvarno mi je pomogao od prvog dana, da se smestimo, da se prilagodimo i stvarno su učinili da se osećam kao kod kuće. Saigrači su me prihvatili, a tu sam bio najveći skeptik, kako će me prihvatiti u ekipi, pošto stvarno kad si u toku sezone trejdovan, teško je prilagoditise jednoj ekipi koja već godinama igra košarku na drugačiji način. Međutim, stvarno su me prihvatili dobro, i kao što sam prethodno rekao, i ja sam se uklopio u njihov stil i oni su se prilagodili mom načinu igre, tako da sve u svemu je super ispalo".

Stojaković u poslednje dve godine nije igrao za reprezentaciju Srbije i Crne Gore. Nedavno je selektora imenovan Dragan Šakota, stručnjak koji je imao veliki uticaj na njegovu karijeru, a "plavi" za manje od šest meseci u Japanu treba da brane titulu iz Indijanapolisa, za koju ogromne zasluge ima upravo Peđa Stojaković. Na pitanje da li se čuo sa nekim iz nacionalnog saveza i kakavi su mu planovi, Stojaković kaže:

"Ja mislim da je to jedan od problema, što ne postoji kontakt sa igračima već godinama. Zna se da igrači nemaju nikakvih ličnih interesa da igraju za reprezentaciju. Prošla su vremena kada su postojala pravila da igrači moraju da igraju, jer su na neki način bili ucenjivani zato što ne bi mogli da odu u inostranstvo... kroz reprezentaciju se afirmislai i pravili imena. Vremena su se promenila, mnogi mladi igrači su se obezbedili sa ekonomske strane, možda nisu postali igrači, ali postali su ličnosti i mislim da se tu poremetio odnos. Ja mislim da naš savez još živi u osamdesetim godinama. Što se tiče trenera prethodnih godina stvarno se izdešavalo nekih stvari koje niko nije očekivao na trenerskoj poziciji.
Sad što se tiče Dragana Šakote, ja mislim da je on izvanredan trener i da zaslužuje tu poziciju, sad koji je njegov cilj i koji je cilj naše federacije, ne znam... Govorili smo i pre naša zemlja je poznata po tome da ima dosta mladih košarkaša koji žele da igraju za našu zemlju i predstavljaju je na svim tim takmičenjima, ali treba da se popravi stanje u savezu i uspostave se odnosi i da postoji balans između trenera i igrača..."

Gde je tu Peđa Stojaković?

"Peđa Stojaković je u Indijani i dalje, ostalo nam je još 20-tak utakmica, tu ću se potruditi na najbolji mogući način da odradim svoj posao, a što se tiče leta videćemo, videćemo...", zaključio je Stojaković.

XS
SM
MD
LG