Linkovi

Dodela Oskara za najbolji strani film


U nedelju, 5. marta Holivud će nagraditi najbolja filmska ostvarenja u izboru Američke filmske akademije.

Među kandidatima za Oskara u kategoriji najbolji strani film nalaze se dve istorijske drame inspirisane stvarnim događajima iz Prvog i Drugog svetskog rata, zatim priča o suočavanju savremene žene sa emocionalnim ožiljcima iz prošlosti, film o dvojici prijatelja Palestinaca koji se pripremaju da postanu bombaši samoubice i na kraju ostvarenje u kome ulični nasilnik iz Južne Afrike otkriva svoju humanost zahvaljujući bespomoćnoj bebici.

Sledi pregled nominovanih za najbolji film na stranom jeziku

Oskar za najbolji strani film dodeljuje se od 1956. godine i od tada italijanski filmovi imali su čak 27 nominacija. Poslednji u nizu je «Zver u srcu», veoma napeta priča o mladoj ženi koju muče potisnuta sećanja na zlostavljanje iz detinjstva.

«Dragi Danijel, nisam mogla da mu kažem», piše ona u pismu svom bratu, objašnjavajući zbog čega ne može da otkrije mračnu tajnu svom ljubavniku. «Ne želim njegovo sažaljenje», piše u nastavku pisma, «ne bih imala hrabrosti da ga pogledam u oči». U glavnoj ulozi pojavljuje se Đovana Mecođorno, koja je prošle godina dobila nagradu za najbolju glumicu na Festivalu u Veneciji. Reditelj filma Kristina Komensini, adaptirala je scenario po svom bestseleru istoimenog naziva.

Ostvarenje «Sofi Šol: Poslednji dani» obrađuje istinitu priču o studentkinji koja je bila član pokreta «Belih ruža» u nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata.

Uhapšena zbog distribucije letaka anti-Hitlerovske sadržine, 21-godišnja Sofi suprotstavlja se svom isledniku koji je grdi sledećim rečima: «Naši vojnici bore se za slobodnu Nemačku. Nikada više nećemo biti okupirani». Sofi mu odgovara: «Dok se ne završi rat, strane trupe umarširaju i svet počne da upire prstom u nas zato što smo tolerisali Hitlera». Film je režirao Mark Rotemund, koji je nagrađen Zlatnim medvedom na 55. filmskom festivalu u Berlinu. To je ujedno šesta nominacija za Oskara jednog filma na nemačkom jeziku. Inače, nemački je jedan od tri jezika koji se čuju u ostvarenju «Srećan Božić», francuskom kandidatu za Oskara.

Decembar 1914. godine: britanski, nemački i francuski komandiri sastaju se na zavejanoj čistini između svojih rovova, odlučuju da prestanu da se bore i zajedno počnu da slave. «Srećan Božić» scenariste i reditelja Kristijana Kariona u obrađuje istiniti događaj iz Prvog svetskog rata - legendarno «Božićno primirje».

«To nije dokumentarac, to je fikcija… ali činjenice su tačne: fudbal, sahrana, misa na latinskom za sve, pesma nemačkog tenora i gajde. Sve se zaista dogodilo»

Karion je svoj scenario zasnovao najviše na pismima koja je pronašao u arhivama bitanske vojske.

«Sećam se pisam jednog britanskog vojnika koji je svojoj majci rekao: «Upoznao sam jednog Nemca, koji mi je pokazao sliku svoje porodice. Znaš, izgleda isto kao moja». To ubija ideju neprijatelja. Kada se međusobno upoznate postaje teško.

«Srećan Božić» je 34. film iz Francuske nominovan u kategoriji najbolji film na stranom jeziku. A palestinski autor obezbedio je prvu nominaciju za Oskara svojoj domovini ostvarenjem «Raj danas». To je priča o dvojici dugogodišnjih prijatelja iz Nablusa koji su regrutovani da budu bombaši samoubice.

«Dok god postoji nepravda neko mora da se žrtvuje», kaže Said, ali njegov prijatelj Halid, koji nije siguran oko njihove misije odgovara: «To nije žrtva, to je osveta. Ukoliko ubiješ onda nema razlike između žrtve i okupatora». Na to, Said kaže: Da imamo avione ne bi nam trbali mučenici, to je razlika». Scenarista i reditelj filma «Raj danas» Hani Abu-Asad kaže da je pokušao da publici približi svet koji mogu da dožive samo kroz film.

«Jedina stvar koju ne želim, jeste da moj film bude poruka. Želim da se posle njega pojave pitanja i započne dijalog. Da ljudi pokušaju da zamisle sebe u situaciji u kojoj realno neće biti nikad. Zato se filmovi i prave.»

Snažni ritam zvezde Kvaito muzike Zole naglašava drugog južnoafričkog kandidata za oskara u poslednje dve godine. «Coci» što znači nasilnik ili gangster na uličnom slengu gradskih geta, takođe je nadimak glavnog lika u filmu: lopova i ubice tinejdžera, koji kada ukrade automobil na zadnjem sedištu pronalazi bebicu, koja ga vodi na put iskupljenja. «Coci» je režirao Gevin Hud, koji je adaptirao scenario po romanu čuvenog južnoafričkog pisca Atola Fugarda.



XS
SM
MD
LG