Linkovi

Izrael optužuju Rusiju za nanošenje štete ratu protiv terorizma


Izrael je izrazio žaljenje zbog razgovora u Moskvi izmedju ruskih funkcionera i predstavnika islamske ekstremističke grupe Hamas.

Vršilac dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert založio se za ujedinjeni medjunarodni front protiv Hamasa, dok je lider te grupe, Kaled Mašal, započeo razgovore sa ruskom vladom u Moskvi. Na sastanku iza zatvorenih vrata, sa članovima svoje stranke Kadima, Olmert je navodno izjavio da bi Hamas trebalo da bude izolovan sve dok se ne odrekne nasilja, prizna Izrael i povuče svoju povelju kojom se traži uništavanje jevrejske države. Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni rekla je da je u samoubilačkim bombaškim napadima Hamasa poginulo na stotine Izraelaca:

”Nema šta da se priča sa Hamasom, da se razgovara sa Hamasom i da se sastaje sa Hamasom, i ta poruka trebalo bi da bude jasna i jedina poruka.“

Cipi Livini je dodala da bi medjunarodna zajednica trebalo da se odnosi prema Hamasu kao prema otpadničkoj državi:

”Hamas je teroristička organizacija, obeležena je kao teroristička organizacija i zaključak je sledeći: kada neki entitet, ili državu, vode teroristi to znači da će se taj entitet i ta vlast pretvoriti u terorističku državu.“

Izrael bi želeo da politički i finansijski iscedi Hamas, pa je Palestinskoj vlasti ukinuo mesečnu isplatu od 50 miliona dolara koje prikuplja u obliku poreza, nadajući se da će se medjunarodna zajednica povesti za tim primerom. Izraelski funkcioneri bili su preneraženi odlukom Evropske unije da Palestincima pošalje hitnu finansijsku pomoć od 143 miliona dolara. Zajedno sa odlukom Rusije da razgovara sa Hamasom, to je veoma zabrinulo Izraelce da je medjunarodni konsenzus o izolaciji Hamasa počeo da se osipa.

XS
SM
MD
LG