Linkovi

Stejt department: Iran može da krivi samo sam sebe za medjunarodnu izolaciju


SAD odbacile optužbe Irana da pokušavaju da poremete kontakte izmedju Teherana i Moskve oko iranskog nuklearnog programa. Administracija predsednika Buša je ponovila svoju podršku nastojanjima Rusije da se dodje do kompromisnog rešenja krize oko iranskog nuklearnog programa.

Vašington ukazuje da je optužba Teherana da SAD žele da poremete rusko-iranske pregovore samo prebacivanje krivice na druge da bi se skrenula pažnja sa sopstvenih obmana i prikrivanja istine o nuklearnim aktivnostima. Rusija je ponudila da obogaćuje uranijum za potrebe Irana u svojim postrojenjima kako bi se ublažile zabrinutosti oko nuklearnog programa Teherana, ali su ruski funkcioneri saopštili da su pregovori zastali zbog insistiranja Irana da bi želeo da deo obogaćivanja i dalje obavlja na svojoj teritoriji. Na brifingu za novinare u Stejt departmentu, zamenik portparola, Adam Ereli, rekao je da SAD, kao i mnoge druge zemlje dele zabrinutost Rusije u pogledu iranskog nuklearnog programa, a medju njima su i sve one koje su glasale za prenošenje iranskog nuklearnog pitanja u nadležnost Saveta bezbednosti.

«Ukoliko iranska vlada ima problem sa situacijom u kojoj se našla može jedino da krivi sebe samu. Ukoliko žele da pokažu prstom na druge trebaće im više od deset prstiju pošto više od deset zemalja ima stanovište koje se razlikuje od njihovog.»

Iranski pregovarač Ali Laridžani izjavio je da da će pregovori sa Moskvom biti prekinuti ukoliko Upravni odbor Medjunarodne agencije za atomsku energiju, kao što se očekuje, sledeće nedelje prenese iranski slučaj Savetu bezbednosti UN. Iranski diplomata će danas imati razgovore u poslednji čas sa ministrima inostranih poslova Britanije, Francuske i Nemačke, koje su predvodile pokušaj EU da privoli Teheran da obustavi sporne nuklearne aktivnosti u zamenu za trgovinske i druge pogodnosti.

XS
SM
MD
LG