Linkovi

Porast anti-semitizma u Francuskoj


Ovomesečno brutalno ubistvo jednog jevreskog prodavca u Francuskoj podstako je strahovanja o porastu anti-semitizma. Pre samo nekoliko godina, ta zemlja je iskusila talas napada protiv Jevreja i jevrejskih institucija.

Zabrinutost Jevreja u Francuskoj je sve veća od ovomeseccnog svirepog ubistva 23-godišnjeg jevrejskog prodavca Ilama Halimija, koga je navodno držala banda zvana ”Varvari“. Njeni članovi su iz različitih etničkih i verskih sredina, a policija je zaplenila dokaze da je podržavala fundamentalistički Islam i palestinske ciljeve. Halimijeva smrt je u Francuskoj uzrokovala zgroženost i zabrinutost. Proteklog vikenda, desetine hiljada Francuza izašle su na ulice Pariza i drugih velikih gradova protestujući protiv rasizma i anti-semitizma, a ankete pokazuju da većina Francuza veruje da su obe pojave u porastu. Za mnoge Jevreje u Francuskoj- koji čine najveću jevrejsku zajednicu u Evropi - Halimijeva smrt je vrhunac porasta anti-semitskih incidenata koji su počeli pre šest godina. Medjutim, neki Jevreji pokušavaju da izgrade veze sa muslimanskom zajednicom koja u Francuskoj broji šest miliona i najveća je u zapadnoj Evropi. Rabin Mišel Serfati, iz sinagoge Ris Oranžis, nadomak Pariza priznaje da odnosi izmedju francuskih Jevreja i muslimana u najmanju ruku nisu dobri. Većina njih su, poput Serfatija, poreklom iz severneAfrike.

Serfati kaže da je komunikacija izmedju prve generacije severno afričkih Jevreja i muslimana lagodna, ali da to ne važi za mladju generaciju. Tokom protekle decenije Serfati je organizovao posete omladinaca nacističkim koncentracionim logorima i drugim spomenicima Holokausta. Mnogi mladi na tim ekskurzijama bili su francuski muslimani. Njegova sinagoga se nalazi do protestantske crkve i muslimanskog kulturnog centra, a Serfati kaže da ima dobre odnose sa liderima obe vere.


Rabin Mišel Serfati se slaže da jevrejska zajednica živi u strahu posle Halimijevog ubistva. Neki Jeverji će verovatno napustiti Francusku, jer veruju da islamski radikali u njoj stiču uporište. Medjutim, on smatra da su te odluke neprihvatljive. Moramo ostati mirni, ističe on, i prepustiti stvari pravosudju.

XS
SM
MD
LG