Linkovi

Buš: Američko-indijske veze jake zbog saradnje u sferi privrede i odbrane


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_bush_india_arrival_1mar06_eng_195.jpg" width=203 align=left vspace=2 border=0>Buš: američko-indijske veze jake zbog saradnje u sferi privrede i odbrane

Na početku trodnevne posete Nju Delhiju, predsednik Buš izjavio je da su odnosi SAD i Indije mnogo širi od saradnje u domenu civilne nuklearne energije, i da su deo strateškog parnterstva. On je rekao da su američko-indijske veze jake zbog saradnje u sferi privrede i odbrane, kao i želje obe zemlje da pomognu demokratijama u razvoju kao što je Avganistan. Američki lider takodje je istakao da će se razgovori o nuklearnom sporazumu izmedju Vašingtona i Nju Delhija nastavitiukoliko dve strane ne postignu sporazum o tome kako razdvojiti indijska civilna nuklearna postrojenja od vojnih. Desetine hiljada indijskih muslimana i komunista okupile su se u dva najveća grada u Indiji demonstrirajući protiv posete predsednika Buša. Demonstranti u Nju Delhiju mahali su crnim zastavama i skandirali parole protiv Buša i rata u Iraku, dok su hiljade komunista u centru Kalkute izražavale protest zbog američke spoljne politike. Komunisti se posebno protive sporazumu u domenu civilne nuklearne tehnologije koji Indija treba da sklopi sa SAD, i tvrde da takav sporaum nije u indijskom interesu.

Najmanje 26 osoba poginulo a 60 ranjeno u Bagdadu

Najmanje 26 osoba je poginulo a 60 je ranjeno u bombaškim napadima u Bagdadu. Najteži napad, u kome je stradalo 23 ljudi, izvršen je u jednoj šiitskoj četvrti gde je eksplodirao automobil-bomba. U medjuvremenu su na severu Iraka pobunjenici napali jedan policijski konvoj i oteli grupu iračkih policajaca. U jučerašnjim bombaškim napadima širom Bagdada, uglavnom u blizini džamija, život je izgubilo najmanje 68 Iračana.

Husein priznao da je naredio da se sudi žiteljima šiitskog sela Dudžaila

Bivši irački predsednik Sadam Husein priznao je da je naredio da se sudi žiteljima šiitskog sela Dudžaila, koji su pogubljeni nakon što je u tom selu izvršen neuspeli atentat na Sadama. Svrgnuti diktator takodje je potvrdio pred sudom u Bagdadu da je naredio konfiskovanje imanja u Dudžailu, rekavši da je pravo države da oduzme zemlju onima koji su bili odgovorni za napad. «Gde je u tome zločin?» pitao je Sadam sudije. On medjutim nije komentarisao dokaze koje je prethodog dana izneo glavni tužilac, a koji pokazuju da je svojim potpisom Husein odobrio smrtnu kaznu koja je izvršena nad više od 140 žitelja Dudžaila, medju kojima je bilo i dece.

XS
SM
MD
LG