Linkovi

Gradonačelnik Londona kaže da je žrtva 'lova na vještice'


Gradonačelnik Londona Ken Livingston rekao je da je njegova jednomjesečna suspenzija, zbog poređenja jednog jevrejskog novinara sa čuvarom u nacističkom koncentracionom logoru - u stvari - posljedica njegovog kritičkog odnosa prema Izraelu.

Gradonačelnik Livingston / Livingstone/ kaže da je lažno i indirektno optužen za anti-semitizam, zato što je skloniji Palestincima i kritičniji prema Izraelu kada govori o bliskoistočnom konfliktu. Nadležni gradski odbor je Livingstona suspendovao na mjesec zbog neumjesnih kritika koje je uputio jednom jevrejskom novinaru. Suspenzija bi trebalo da stupi na snagu sjutra /srijeda/, ali je sudija – zbog žalbe Livingstonovih advokata – odložio primjenu sankcije.

Livingston je na konferenciji za novinare rekao kako nema zbog čega da se izvini jer u konfrontaciji sa novinarom nije učinio ništa nezakonito.

"Koliko znam, nema zakona koji brani nepotrebnu bezosjećajnost ili čak vrijeđanje novinara koji vas uznemiravaju na putu do kuće. Ipak, postoji neizrečena optužba da je moj komentar bio anti-semitski», kaže gradonačelnik Livingston.

On je, kako naglašava, jevreje postavio na najodgovornije funkcije u gradskoj administraciji i vodio je kampanju protiv anti-semitizma. Za sebe kaže da je žrtva svojevrsnog «lova na vještice» zbog stavova o Izraelu.

"Već odavno, za anti-semitizam se optužuje svak ko kritikuje politiku izraelske vlade."

Livingston takođe kaže da je odluka o njegovoj suspenziji napad na temeljne demokratske principe.

"Suština nije u tome da li sam ili ne bio bezosjećajan. Princip je da oni koje je narod izabrao može samo narod da smijeni ili se smjenjuju ako prekrše zakon.»

Gradonačelnik kaže da bi ovaj proces pred sudom mogao da potraje mjesecima, ali da je spreman da se bori sve do odluke najviše sudske instance u Ujedinjenom kraljevstvu.

XS
SM
MD
LG