Linkovi

Do 2014. godine u Americi se otvara 19 miliona radnih mjesta


Nova studija američke vlade ukazuje da će do 2014. godine u SAD biti otvoreno 19 miliona novih radnih mjesta. Neke karijere su – naravno - manje, a neke više perspektivne. Gdje su, barem kada je riječ o predstojećoj deceniji - šanse za posao najveće.

Sedam stotina hiljada medicinskih sestara. Pola miliona nastavnika u srednjoj školi i četvrt miliona nastavnika u osnovnim školama... To su samo neka od mjesta koja će prema procjeni sekretarijata za rad biti popunjena do 2014. Da bi izašla u susret rastućoj populaciji ekonomija mora da se prilagođava.

Naredna dekada u smislu rasta zaposlenosti izgleda dobro. I to ostavlja 19 miliona razloga za razmišljanje o promjeni karijere.

Informaciona tehnologija je i dalje tražena struka, a u predstojećih deset godina biće potrebno dvaput više softer-inžinjera.

Za oko 33 odsto se očekuje povećanje tražnje za forenzičarima i stručnjacima iz oblasti prirodnih nauka.

Pored toga, još nekoliko miliona radnika radiće slabije plaćene poslove – uglavnom u sektoru usluga. Veliki rast zaposlenosti očekuje se u oblasti kućne bolničke njege, prodajnom i sektoru koji direktno komunicira sa potrošačima.

O budućnosti u SAD možda najupečatljivije govori predviđanje da će 2014. biti izjednačen broj advokata i poljoprivrednika.

XS
SM
MD
LG