Linkovi

Nova žarišta ptičijeg gripa u Rusiji, Evropi i Africi


Zdravstveni radnici u Njemačkoj objavili su da je u uzorcima jedne uginule mačke pronađen patogeni virus H5N1 što je prvi evropski slučaj bolesti kod sisara. Mačka je pronađena na ostrvu Rigen, u Baltičkom moru, gdje su od prtičijeg gripa već uginule hiljade ptica.

Ruski zvaničnici su, u međuvremenu, objavili su da je više od 100 hiljada uginulih ptica na jednoj živinskoj farmi na jugu zemlje, bilo inficirano patogenim virusom ptičijeg gripa H5N1.

Guverner Krasnodaskog regiona Aleksander Tkačev rekao je da je farma stavljena u karantin i da su preduzete sve mjere kako bi se širenje virusa zaustavilo.

U Parizu, Svjetska organizacija zadužena za zdravlje životinja upozorila je da bi se virus H5N1, nakon što je nedavno nađen na jednoj živinskoj farmi u Francuskoj, vrlo lako mogao proširiti širom Evrope. Zvaničnici već drugi dan zaredom razmatraju opciju masovne vakcinacije i drugih mjera u cilju spriječavanja širenja bolesti.

U međuvremenu vlasti u Švedskoj potvrdile su da su divlje patke na jugu zemlje zaražene virusom podvrste H5.

Virus H5 otkriven je ponovo i na uzorcima oboljele živine u oblastima Konstance, Braile i Kalarasija, kao i kod više labudova koji su uginuli na obali Crnog mora, saopštilo je rumunsko ministarstvo poljoprivrede.

Od oktobra 2005. godine u Rumuniji je virus ptičjeg gripa otkriven u 35 doma;instava. Uništeno je 180.000 ptica, [to je državu koštalo 3,5 miliona eura.

Prisustvo virusa H5 registrovao je i u sjeverozapadnim provincijama u Pakistanu, gdje je danas eliminisano 15 hiljada kokošaka.

Zaraza, najvjerovatnije virusom ptičijeg gripa, uzrokovala je smrt i šest hiljada kokošaka na jugu Etiopije.

Na farmi u oblasti Endibir, južno od Adis Abebe, preliminarni testovi su kod čak 49 kokoški koje su pokazivale simptome, potvrdili prisustvo virusa ptičijeg gripa. Uzorci su poslati u Italiju na dalju, detaljniju analizu.

Za sada prisustvo pategonog virusa H5N1 u Africi registrovano je samo u Egiptu, Nigeriji i Nigeru.

XS
SM
MD
LG