Linkovi

Bušova poseta jugu Azije ukazuje na značaj tog regiona


Predsednik Buš će vrlo brzo posetiti Indiju i Pakistan, dve zemlje za koje kaže da su važne za ekonomsku i nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država. Saradnik Glasa Amerike Piter Fedinski osvrće se na neka od pitanja, koja će predsednik Buš sa sagovornicima razmortiti tokom svoje prve posete azijskom potkontinentu.

Terorizam, trgovina, razvoj demokratije, obrazovanje i zdravstvo su medju prioritetima koje je predsednik Buš pomenuo kada je nedavno govorio o poseti Indiji i Pakistanu. Podvukao je da “dobri odnosi sa Amerikom mogu pomoći objema zemljama u nastojanju da očuvaju mir.“

”Ne tako davno, između Indije i Pakistana vladalo je veliko nepoverenje. Kad god bi se Amerika približila jednoj od te dvije zemlje u drugoj bi se osetila nervoza. Promena te percepcije je jedan od najvažnijih prioriteta naše administracije i mi napredujemo u tom smislu“, ocenio je Buš.

O energiji se razgovaeralo tokom julske posete premijera Manmohana Singa Sjedinjenim Državama, a ta tema biće visoko na dnevnom redu tokom predstojeće Bušove posete Indiji. Buš predlaže da se Indiji omogući da, uz pomoć nuklearnih sila, proizvodi električnu na nuklearni pogon, ukoliko Nju Delghi pristane da svoj atomski program stavi pod međunarodni nadzor. Američki državni podsekretar Nikolas Berns nedavno je tim povodom boravio u Nju Delhiju. Važnost nuklearne bezbednosti naglašena je i u četvrtak na konferenciji južno azijskih stručnjaka koju je organizovao vašingtonski Brukingsov institut. Jedan od eksperata te nevladine organizacije, Stiven Koen, pitao je koliko je nuklearnog oružja je dovoljno?

”To je odluka koju Indijci moraju sami da donesu i niko ne pokušava da im je nametne. S druge strane, odluka koju će Indija doneti uticaće na bezbednost i sigurnost mnogih drugih zemalja, posebno ukoliko indijski program nuklearnog naoružanja počne da generiše hiljade umesto, recimo, na stotine nuklearnih bojevih glava...“

A kad je u pitanju ekonomska bezbednost, predsednik Buš je kaže da bi Amerikanci imali koristi od povećanja trgovinske razmjene, što bi istovremeno dovelo do prosperiteta u Indiji i umanjilo privlačnost radikalnog Islama u Pakistanu. Buš je nazvao Pakistan ključnim saveznikom u ratu protiv terorizma i naglasio predanost američke pomoći jačanju institucija gradjanskog društva u Pakistanu. Buš kaže da neke od tih institucija već postoje.

”Pred Pakistanom je još dug put do demokratije, ali Pakistan ima određene fundamentalne demokratske institucije. Ima živu i uglavnom slobodnu štampu. Uveren sam da će me sigurno pomenuti kada budem posetio Pakistan“, našalio se Buš.

On je rekao da će apelovati na lidere u Indiji i Pakistanu da iskoriste, kako se izrazio, istorijsku šansu da saradjuju u cilju trajnom miru u spornom Kašmiru. Dodao je da Amerika podržava rešenje koje je prihvatljivo za obe strane.

Karl Inderfurt, pomoćnik državnog sekretara za južno-azijska pitanja u administraciji predsednika Klintona, kaže da sami stanovnici Kašmira ne smeju da budu zaboravljeni:

”Postoje tri dela ove jednačine. Pored Indije iPakistana, koji o tome moraju da pregovaraju, tu je narod Kašmira - njegov interes i zabrinutost, što se takodje mora uzeti u obzir“, kaže Inderfurt.

Inderfurt kaže da posete dvojice američkih predsednika azijskom potkontinenntu -predsednika Klintona u martu 2000.godine i Džordža Buša šest godina nakon toga, naglašavaju strategijsku i ekonomsku važnost te oblasti kako za Sjedinjene Države tako i za svet uopšte.

XS
SM
MD
LG