Linkovi

U Londonu počelo suđenje autoru 'Da Vinčijevog koda'


U londonskom Višem sudu, u ponedeljak je počelo suđenje koje će svakako privući pažnju širom sveta, s obzirom da je optužen autor jednog od najvećih bestselera u proteklim decenijama.

Majkl Bedžent i Ričard Li, autori knjige «Sveta krv i sveti Gral», objavljene 1982, tvrde da je Den Braun, u svojoj knjizi «Da Vinči kod», koristio njihove ideje i teme. Bedžent i Li tuže i izdavačku kuću «Rendom haus», koja je svojevremeno izdala i njihovu knjigu.

Ukoliko sud donese presudu u njihovu korist i zabrani korišćenje materijala iz njihove knjige, biće dovedena u pitanje i već zakazana premijera istoimenog filma, u kojem glavne uloge tumače Tom Henks i Ian Mekkelan.

Ukoliko ne dođe do vansudskog poravnanja, očekuje se da će suđenje trajati dve nedelje i verovatno doprineti razjašnjenju pojedinih elemenata postojećih zakona o autorskim pravima.

Očekuje se da će izdavač insistirati na tome da ne može da postoji autorsko pravo nad činjenicama koje se koriste u umetničkom delu. Recimo da je u svetu do sada prodato više od 30 miliona primeraka «Da Vinči koda».

XS
SM
MD
LG