Linkovi

Pred sudom UN počela glavna rasprava o tužbi za genocid koju je BiH podnela protiv SCG


Pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu, u ponedjeljak ujutro počela je glavna rasprava o tužbi za genocid koju je Bosna i Hercegovina 1993. podnela protiv tadašnje SR Jugoslavije.

Reč je o prvom slučaju u istoriji najvišeg suda Ujedinjenih nacija da je jedna država optužena za genocid.

Rasprava će trajati do 9. maja, a zatim će se 16 sudija povući da razmotri izložene dokaze i donese presudu. Ne postoji rok za donošenje te presude.

Ispred haške Palate mira, sedišta Suda, demonstriralo je nekoliko desetina pripadnika porodica žrtava zločina u Srebrenici i u drugim krajevima BiH.

Softić: U Srbiji se zločin i dalje negira

Na početku jednonedeljnog iznošenja argumenata bosanske strane, njen glavni zastupnik, Sakib Softić, rekao je da će dokazati da je Srbija i Crna Gora odgovorna za genocid nad nesrbima tokom rata u BiH 1992-95 i da je prekršila sve svoje obaveze po Medjunarodnoj konvenciji o genocidu.

"Ovo je pokušaj da je zadovolji pravda za sve ogromne patnje koje smo preživeli", kazao je Softić, naznačavajući da je "oružano nasilje uništilo sam karakter BiH i značajan deo njenog nesrpskog stanovništva".

"Naši dokazi će pokazati da je SCG prekršila sve svoje obaveze po Medjunarodnoj konvenciji o genocidu".

Softić je podvukao da BiH "ne želi osvetu", niti "kolektivnu krivicu" srpskog naroda koji je bio "zaveden od svog vodjstva". Rekao je da je suština slučaja pred sudijama utvrdjivanje kako je vlast u Beogradu bosanske Srbe poslala na "pakleni put" iza kojeg su ostale hiljade leševa, uništeni gradovi, izgubljene mladosti.

On je ocenio da je u Srbiji i dalje prisutno negiranje tih zločina.

"To negiranje je i suština odgovora na tužbu tima SCG - to nismo bili mi, mi s tim nemamo ništa... To je pokušaj falsifikovanja istorije... Obnova BiH i napredak odnosa sa SCG neće biti moguće uz to negiranje... Istina je bolna za SCG i za Republiku Srpsku, ali to nije ni blizu patnjama nesrba u BiH... Za zalečenje rana, potrebna je presuda ovog suda", istakao je Softić.

"Ovo nije slučaj protiv bilo kog pojedinca ili gradjanina, već pokušaj da se utvrdi odgovornost države... BiH želi da zaleči rane žrtava etničkog čišćenja koje je bilo na nivou genocida", rekao je Softić, dodajući da taj stav dele i pripadnici "civilnog sektora" u Beogradu.

On je delegaciju SCG optužio da, nasuprot tome, "nije pristalica istine" i da opstrukcijom "želi da spreči da sud donese zaključak".

Pravni zastupnici BiH izrazili su zadovoljstvo po;etkom glavne rasprave. Kozastupnik BiH, holandski advokat Fon van den Bizen (Phon Biesen) rekao je da je "dužnost u ovom slučaju da ispriča čitavu priču o etničkom čišćenju koja je počela ne u BiH, nego mnogo ranije u Hrvatskoj i koja se nije okončala u BiH, nego se produžila na Kosovu".

Zajedničko u toj priči je, po Bizenovim rečima, "stalna odgovornost Beograda" za etničko čišćenje nesrba. "To nisu bila dela nekoliko ludaka, već široka i pažljivo planirana kampanja kojom je upravljala isključivo vlast u Beogradu", ocenio je kozastupnik BiH.

Stojanović: Čekamo da se iznesu dokazi

Pravni pravni zastupnik SCG Radoslav Stojanović ocenio je danas da su predstavnici BiH na početku završne rasprave održali "uopštene govore".

“Očekujem da sutra i sledećih dana vidimo koje će oni dokaze izneti", rekao je Stojanović novinarima u haškoj Palati mira.

Iznošenje kontraargumenata SCG zakazano je za sledeću sedmicu.

XS
SM
MD
LG