Linkovi

U SAD danas ima više od milion inženjera od čega samo 10% žena


Američko udruženje građevinskih inženjera je, tim povodom, rešilo da započne informativnu kampanju kako bi među inženjere privuklo više devojaka.

Prošlog utorka, ovde u Vašingtonu, održana je promocija knjige «Izuzetne žene inženjeri», koja javnosti predstavlja neke od svetski najuspešnijih žena u toj oblasti, među kojma je i novosađanka Milica Kaluđerski.

Zamolili smo autora Sibil Heč, da nam kaže kako je došlo do knjige «Izuzetne žene inženjeri.»

«Tokom protekle 3-4 decenije, pokušali smo da privučemo žene da postanu inženjeri, ali se njihov broj smanjivao. Ova knjiga je zato samo prvi korak u mnogo većem projektu koji za cilj ima obrazovanje inženjera, kako bi mogli da komuniciraju i zainteresuju učenice srednjih škola za profesiju inženjera.»

O tome koliko je posao inženjera privlačan, govori Barbara Federston, jedna od predstavljenih inženjera.

«Puno devojaka ne shvata kakve šanse imaju. Ovo je veoma uzbudljiv poziv. Ja u svom poslu uživam. Volim da idem na mesto gradnje. Fantastično je ono što vam stoji na raspolaganju i na šta možete da utičete.»

Američka građevinska kompanija PBS&J broji više od 4000 zaposlenih, širom SAD i u više zemalja sveta. Predstavnik za štampu kompanije je Keti Džekson, koja objašnjava zašto je njena firma odlučila da pomogne objavljivanje ove knjige.

«Među zaposlenima danas ima jako puno žena. Mi se zato nadamo da ćemo ih na ovaj način ohrabriti da postanu inženjeri.»

Jedna od njihovih inženjera je i Milica Kaluđerski, iz Novog Sada. Milica se bavi preradom vode, a specijalnost su joj veliki akvarijumi.

«Današnji sastanak je stvarno trebalo doživeti. Bilo je predivno. Toliko energije u jednoj sobi nisam videla u životu. Bilo je puno žena koje su bile prvi registrovani projektanti u Americi. Ja imam dve sestričine koje ne znaju šta hoće da budu u životu... još su mlade. Meni je bilo bitno da probam da ih indoktriniram da krenu ovim putem. Ja mislim da je ovo jedan od najkreativnijih poslova što postoje. Ja sam želela da postanem fotograf, a videla sam da mogu da spojim inženjerstvo, matematiku i sve što sm učila u školi sa kreativnošću. To je bilo najlepše, kada sam videla da sve to mogu da objedinim i da od toga živim.»

Kako naglašava Sibil Heč, objavljivanje knjige «Izuzetne žene inženjeri» predstavlja tek početak.

«Za narednu fazu, od Nacionalne fodnacije za nauku treba da dobijemo dobijemo značajnu donaciju, kako bi realizovali program koji će pokrivati sve vrste inženjerskih zanimanja. Na taj način će postojeći inženjeri biti bolje opremljeni da privuku učenice srednjih škola i zainteresuju ih za ovu vrstu zanimanja.»


XS
SM
MD
LG