Linkovi

Rezultati istraživanja dovode u pitanje povezanost dijeta i karcinoma


I neki lekari su razočarani što se ispostavilo da ne postoji veza izmedju nisko-masnih dijeta i smanjenja rizika od raka dojke ili debelog creva ili srčanih oboljenja.

Većina žena koje su učestvovale u istraživanju, imala je prekomernu težinu ili gojaznost. 60 odsto ispitanica je nastavilo da jede šta hoće, dok je ostatak - tokom desetogodišnjeg istraživanja - podvrgnut dijeti sa niskim procentom masti. Džoen Seter Menard, jedna od učesnica, kaže da bi poverovala da to svakako pomaže u prevenciji srčanih oboljenja, a možda čak i nekih vrsta raka. Medjutim, ona nije u pravu, a nije u pravu ni Elizabet Nejbl, direktor Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv.

«Rezultati su nas iznenadili. Preduzeli smo istraživanje misleći da bi dijeta sa smanjenom količinom masti ili bez masti, definitivno mogla da smanji opasnost od raka dojke, raka debelog creva i srčanih oboljenja», kaže doktorka Nejbl.

Istraživanje je pokazalo da je kod žena koje su podvrgnute dijeti sa malo masti, samo neznatno smanjena opasnost od raka dojke i srčanih oboljenja. Dijeta nije zaštitila žene ni od raka debelog creva. Rezultate je sakupila Ženska inicijativa za zdravlje, a objavljeni su u Časopisu Američkog medicinskog udruženja. Istraživači iz brojnih institucija, pratili su skoro 49 hiljada žena koje su već prošle kroz menopauzu, a jedan od istraživača je Ros Prentis.

«Naša studija, iako tek treba da donese dramatične rezultate koje smo očekivali, bar neki od nas, ipak sadrži naznake pozitivne zdravstvene koristi», kaže doktor Prentis.

Na primer, neke žene koje su koristile dijetu sa visokim procentom masti pre istraživanja, ali su je onda promenile u niskomasnu dijetu, smanjile su rizik od raka dojke za više od 20 odsto. Što se tiče srčanih oboljenja, doktor Prentis kaže da ona zavise od vrste masti koje su žene unosile.

«Medju ženama koje su više redukovale zasićenu hranu, ustanovili smo smanjenje srčanih oboljenja», kaže doktor Prentis, dodavši da žene koje su bile na niskomasnoj dijeti nisu imale suprotne efekte.

«Mislimo da žene koje su trenutno na nisko masnoj dijeti pouzdano treba da je nastave.»

Istraživači sada pokušavaju da ustanove da li različite vrste masti mogu da utiču na dobijanje srčanih oboljenja i da li je količina tih masti manje važna od težine i vežbanja.

XS
SM
MD
LG