Linkovi

Opasnost opšteg sektaškog nasilja nadvila se nad Irakom


Uprkos najnovijoj eskalaciji nasilja u Iraku, američki zvaničnici smatraju da bi nastojanja iračkih političkih i verskih lidera da se izbegne mogući gradjanski rat mogla da pomognu u stvaranju nacionalnog jedinstva.

Opasnost opšteg sektaškog nasilja nadvila se nad Irakom posle uništenja jednog od glavnih svetilišta iračkih šiita, džamije Askarija u Samari, i niza napada u znak odmazde koji su usledili. Ipak, savetnik predsednika Buša za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli, izražava nadu da će se Iračani ujediniti u borbi protiv terorizma i da će, u tom nastojanju, položiti osnove napretka ka učvršćenju demokratije i demokratske vladavine.

«Ono što je zaista interesantno je reagovanje različitih zajednica u Iraku. Sve zajednice su osudile nasilje i izrazile rešenost da se uspostavi mir, da se ne pribegava nasilju i da se ide napred ka jedinstvenoj vladi, a to je ono što je zaista potrebno Iraku.»

Medjutim, to uverenje ne deli senator iz Mičigena, Karl Levin, vodeći demokrata u senatskom odboru za oružane snage. Levin smatra da je podrška Sjedinjenih Država, izražena u neograničenom prisustvu američkih snaga u Iraku, omogućila tamošnjim liderima da odlože teške odluke i da je potrebno da se Iraku saopšti da američko strpljenje ima granica.

«Evo šta bih ja rekao Iračanima: Ukoliko u narednih šest do osam nedelja ne obrazujete vladu nacionalnog jedinstva, ako nastavite sa gloženjem, SAD će morati da preispitaju svoju politiku. Moraćemo da razmotrimo da li da nastavimo naše prisustvo ovde ako niste u stanju da rešite svoje probleme.»

Medjutim, republikanski senator Džon Mekkejn smatra da je američko strpljenje još uvek potrebno i da bi debata o mogućem povlačenju američkih snaga iz Iraka bila kontraproduktivna.

«Ono što smo naučili u Iraku u proteklih nekoliko godina je da za svaka dva koraka napred morate da napravite i korak unazad. Pred nama je još dug put i po mom mišljenju bilo bi glupo da se razgovara o povlačenju trupa. SAD su napravile ozbiljne greške u Iraku, koje su dovele do ogromnih problema. Mi sada plaćamo za njihove posledice, ali na duži rok, ipak moramo da savladamo te probleme.»

Prema nedavnoj proceni pripravnosti iračkih snaga, koju je izradio Pentagon, iračka armija trenutno nema ni jedan bataljon koji bi bio u stanju da se samostalno suprotstavi pobunjenicima i teroristima, ali ima sve veći broj jedinica, koje mogu da vode operacije protiv pobunjenika uz američku pomoć.

XS
SM
MD
LG