Linkovi

Jure Franko i grupa dece – siročadi - pratili Olimpijske igre u Torinu


Među privilegovanim Italijanima i turistima iz celog sveta koji su uživo pratili Olimpijske igre u Torinu našla se, bar na jedan dan, i grupa dece – siročadi - sa prostora bivše Jugoslavije. Na takmičenje u veleslalomu poveo ih je jedan od najpopularnijih sportista u SFRJ 1980-ih godina – Jure Franko.

Posle dvodnevnog putovanja autobusom, grupa od 45-oro dece, medju kojima i 15 mališana koji su u ratu u BIH ostali bez roditelja, pristigla je u Sistriere da bi pratila skijaško takmičenje u veleslalomu. Njihova poseta bila je zamisao slovenačkog sportiste, Jure Franka, koji je osvojio srebrnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine.

«Došao sam na tu ideju kad su me Slovenci pitali da budem prvi koji će primiti Olimpijsku baklju kada iz Italije predje u Sloveniju. Mislio sam da bi olimpijski duh trebalo proširiti, i zato sam došao na ideju da povedem decu iz Sarajeva, Goricie u Italiji i Nove Gorice u Sloveniji u Torino da zajedno gledamo takmičenje muškaraca u veleslalomu, što je pre 22 godine bila moja disciplina».

Vodja puta, Sandra Kasalo-Fazlić kaže da je to bila naporna avantura, ali vredna truda.

«Deca iz Sarajeva našla su se sa decom iz Italije i Slovenije i zajedno su putovali do Turina, a tu su gledali trku u velelslalomu. Bilo je sjajno, onda su upoznali Alberta Tombu, pričali sa njim i dobili njegove autografe.»

I dok su neka deca delovala pomalo iscrpljeno, većina je bila potpuno oduševljena svojim iskustvom.

«Ja sam Neira Halilović, imam 10 godina, idem u četvrti razred. Mnogo mi je drago što sam mogla da dodjem u Torino i vidim naše i druge skijaše. Kada odrastem, hoću da budem bolja od Anje Person i Janice Kostelić», ispričala je jedna od devojčica.

«Lepo se provodim i voleo bih da se vratim. Ja sam iz Tuzle a trenutno živim u sirotištu u Sarajevu i tu ću živeti do srednje škole. Jure Franko me je pozvao da idemo u Torino».

Njihova poseta bila je uzbudljiva, ali kratka. Nakon što su jedan dan pratili akciju na skijaškim terenima, deca su se vratila u autobus, i uputila nazad – kući.

XS
SM
MD
LG