Linkovi

Kompjuterski virusi koštaju američke kompanije milione dolara


Svetska privreda danas je u potpunosti zavisna od kompjutera. Ali sa porastom broja poslovnih informacija koje se razmenjuju putem interneta, njihova bezbednost postala je veoma krupno pitanje.

Kompjuterski virus koji se nedavno pojavio u američkoj državi Oregon, na severozapadu zemlje, preti vlasniku kompjutera da će mu svakih pola sata uništiti po jedan dokument ukoliko ne plati 10 dolara i 99 centi. Iako virusi više nisu novost, ovo je prvi koji pokušava da iznudi novac.

Virusi su programi napisani da ometaju rad kompjutera - od preimenovanja dokumenata, preko prikazivanja neželjenih slika, do preuzimanja kontrole nad računarom. Hauard Kaningem je vlasnik firme MakroSistems, u Ferfeksu, nedaleko od Vašingtona, koja pruža usluge vlasnicima kompjutera:

”Možete li da zamislite da vam nešto izbriše sva dokumenta napisana u Ekselu ili u Vordu? Ili da promeni njihov sadržaj u nešto nečitljivo? U tom trenutku to se ne može platiti dolarima. Za obnovu tih dokumenata iz njihovih kopija potrebno je vreme, i tu se javlja pitanje finansija.“

A pitanje finansija svodi se na 67 milijardi dolara godišnje za američke kompanije - prema prošlogodišnjim podacima FBI-ja o kompjuterskom kriminalu. U istom pregledu kaže se da svake godine 2,8 miliona američkih kompanija doživi barem jedan incident u vezi sa bezbednošću kompjutera, uz prosečni gubitak od 24 hiljade dolara. Kompjuterski kriminal je finansijski košmar za biznise, ali se može sprečiti. Hauard Kaningem objašnjava kako:

”Kao prvo, instalirajte novu verziju nekog dobrog programa za odbranu od virusa. To znači da svake godine morate da obnovite pretplatu. Nikada ne otvarajte elektronsku poštu od nekoga koga ne poznajete. Ne morate da otvorite baš svaki dodatak u svakoj poruci koja vam stigne.“

Ako ipak dobijete virus, Hauard Kaningem predlaže da instalirate najnoviju verziju nekog antivirusnog programa koji će identifikovati virus i uputiti vas kako da ga uništite.

Iako su virusi čest problem, odmah za njima slede programi zvani ”spajver.“ Neki od spajver programa mogu da kopiraju sve što kucate na tastaturi omogućavajući hakerima da kradu lozinke. Softverski gigant Majkrosoft predstavio je nov program za bezbednost interneta nazvan ”info kard,“ koji ukida potrebu kucanja imena korisnika i lozinke. Info kard će imati niz bezbednosnih funkcija za koje kompanija kaže da štite korisnikove privatne informacije.

XS
SM
MD
LG