Linkovi

Jogurt pomaže u lečenju side


Američki proizvodjači kiselog mleka vole da reklamiraju zdravstvene dobrobiti svog proizvoda. Međutim, sada se ispostavlja da bi oni mogli da budu u pravu i to na iznenadjujući način.

Naučnici sa Braun univerziteta u Sjedinjenim Državama, otkrili su da bi iz bakterija u kiselom mleku mogla se dobije supstanca koja pomaže u lečenju side. Predvodjeni profesorom Baratom Ramratnanom, oni su modifikovali bakteriju kako bi iz nje dobili cijanovirinin, protein koji štiti organizm od infekcije mikoroorganizmima, kao što su bakterije, virusi i gljivice. Stručnjaci se nadaju da bi biološki modifikovane bakterije iz kiselog mleka mogle da se koriste kao aktivni sastojak u peni ili kremu koji bi mogao da se upotrebi pre seksualnog odnosa kao preventiva prenošenju virusa HIV. Džim Turpin je mikrobiolog u Nacionalonom institutu za alergije i infektivne bolesti, u okolini Vašingtona.

«Jedna od glavnih prepreka je da uspete da iz bakterija izvučete supstancu koja sprečava infekciju virusom HIV, a da bakterije i dalje ostanu aktivne».

Pošto bi se cijanovirinin dobijao iz bakterija, koje su izrazito podložne mutacijama, njegov uticaj bi mogao da bude kratkoročan, u najboljem slučaju. Medjutim, Turpin ističe da bi ta supstanca mogla da bude pomogne parovima kod kojih jedan partner ima HIV, a drugi ne, da imaju seksualne odnose. On takodje kaže da su ispitivanja na ljudima još uvek daleko.

«To bi moglo da bude za pet, deset godina, ili da se nikada i ne desi, ali na osnovu naučnog posmatranja, mi sada imamo potvrdu da možemo da dobijemo taj protein iz tih bakterija i to bi mogla da bude dobra strategija za prevenciju prenošenja virusa HIV».

Naučnici se nadaju da bi biološki modifikovano kiselo mleko moglo da postane izvor jeftinijeg i efikasnijeg leka protiv side. Doktor Ramratnan se nada da će testiranje novog leka na životinjama početi ovog leta.

XS
SM
MD
LG