Linkovi

Marko Jarić: Vratiću se u startnu petorku do kraja sezone


Posle tri sezone u Los Anđeles Klipersima, tokom kojih je uglavnom bio starter na poziciji plejmejkera, Marko Jarić je prošlog leta potpisao šestogodišnji ugovor sa Minesotom i trebalo je da preuzme ulogu glavnog organizatora igre Timbervulvsa. Tako je i bilo – u prvih 46 mečeva, a onda je trener Dvejn Kejsi odlučio da ga zameni. Jarić ne samo da više nije bio u prvoj petorci, već je potpuno prestao da igra. Od 4. februara na parketu je proveo ukupno sedam minuta. U razgovoru sa Bracom Đorđevićem, Jarić za "Glas Amerike" govori o teškoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi, pomoći koju mu pruža asistent u stručnom štabu Minesote, Aleksandar Džikić i svom nekadašnjem treneru Draganu Šakoti, koji je nedavno preuzeo nacionalni tim.

Sedenje na klupi, neizvesnost ... Na pitanje kako podnosi sve što mu se dešava poslednjih nedelja, Jarić odgovara:

"Sigurno da nisam u najomiljenoj situaciji, ali tokom karijere sam dosta puta imao uspona i padova. Mislim da smo dobro počeli sezonu. Priznajem imao sam dosta oscilacija, možda nisam bio dovoljno fizički spreman, možda je reprezentacija malo uticala na sve to, ali mislim da smo imali dobru ekipu. Dobro smo igrali, par puta nesrećno izgubili, što je uticalo na upravu i dovelo do odluke da se napravi veliki trejd. Posle toga su usledile neke odluke, između ostalog da ja budem izbačen iz petorke, da se pokuša sa nekim promenama, kako bi se tim probudio. Ponavljam stalno i američkim novinarima da sam imao dosta teških situacija u karijeri, i da je moj motiv sada da vredno treniram i da, kad god trener pozove moje ime, da budem spreman i dam sto posto".

Promene u timu po svemu sudeći nisu urodile plodom, s obzirom da Minesota na sedam utakmica na kojima Jarić nije ni ulazio u igru (tačnije na jednoj igrao svega sedam minuta) ima skor 2-5. Ako se posmatra period od kada je počeo da gubi minutažu, Timbervulvsi na 11 mečeva imaju samo tri pobede i čak osam poraza.

"Bez obzira na sve, ja sam i dalje deo ove ekipe i krivo mi je što gubimo. Naravno to nije moja odluka, već trenerova. Bilo je dosta priča o trejdu, dosta ekipa se javljalo posle iznenadne odluke trenera da me stavi na klupu".

Međutim, rok za trejdove je prošao. Jarić je ostao u Minesoti i voleo bi da pokaže svima u klubu da nisu pogrešili kada su ga doveli iz Los Anđelesa.

"Daću sve od sebe i siguran sam da ću se do kraja sezone vratiti u prvu petorku. Ponavljam da mi se mnogo puta dešavala ovakva situacija u karijeri i znam da ću na kraju izaći kao pobednik, a to je jedino važno".

Jarić je u Minesotu stigao u isto vreme kada i nekadašnji pomoćni trener beogradskog Partizana, Aleksandar Džikić. Na pitanje, koliko jedan drugom uspevaju da pomognu, kao dvojica ljudi koji pokušavaju da budu uspešni u svom poslu u stranoj zemlji, Jarić kaže:

"Sigurno da mi je Džile od velike pomoći. Ponavljam imao sam velike oscilacije, i kada imaš nekog da ti kaže 'OK Marko, slušaj... moraš da obratiš pažnju na ovaj i onaj detalj...', pošto on svakako može da vidi neke stvari koje ja ne vidim na terenu i trener je sa velikim iskustvom. Samim tim što je dobio ponudu i prihvatio ovaj posao, jasno je kakvo mišljenje o njemu imaju čak i američki stručnjaci".

Marko Jarić bio je u centru pažnje sportske javnosti posle neuspeha nacionalnog tima na poslednjem Evropskom prvenstvu. Mnogo ružnih stvari se dogodilo, pa je logično pitanje, na koji način razmišlja o reprezentaciji, u svetlu dolaska Dragana Šakote za selektora. Da li Marko Jarić može da pomogne "plavima" na Svetskom prvenstvu u Japanu?

"Iskreno, pokušavam da ne razmišljam o tome šta se desilo prošlog septembra. Ni u ovom momentu, niti ikad ranije u karijeri, nisam bio u stanju da razmišljam o nečemu što dolazi. Uvek sam bio skoncentrisan na ono što se dešava sada. U ovom trenutku, moja preokupacija je Minesota, situacija u kojoj se nalazim, da završim sezonu najbolje što mogu, da pokušam da pomognem timu što više mogu... A kada dođe trenutak da razmišljam koji je najbolji potez za mene i reprezentaciju tada ću o tome i razmiljati. Moram samo da kažem da je pravi potez da se za selektora izabere Dragan Šakota, koji me je trenirao moje prve dve godine u Grčkoj kada sam imao 17-18 godina. On je sigurno trener sa dosta iskustva, mislim da je dobar psiholog, koji može dobro da utiče na atmosferu u reprezentaciji, koja je vrlo, vrlo važna", zaključio je Marko Jarić.

XS
SM
MD
LG