Linkovi

Koštunica: Činimo sve što je u našoj moći da ispunimo obaveze prema Hagu


Povodom slučaja haškog begunca Ratka Mladića oglasio se i premijer Vojislav Koštunica i u pisanoj izjavio naveo da njegova vlada preduzima sve što je u njenoj moći kako bi u potpunosti bile ispunjene obaveze prema Haškom tribunalu.

Nema nikakve sumnje, naveo je Koštunica, da je pre svega u interesu Vlade da se što pre ispune sve međunarodne obaveze i da bi Vlada bila najzadovoljnija da su one ispunjene još juče. Povodom nagoveštaja mogućeg prekida pregovora o evropskim integracijama, premijer Koštunica poručio je partnerima u Evropskoj uniji da podrže i gaje evropski duh u Srbiji jer je to jedini siguran put napretka za zemlju i građane.

Vicepremijer Miroljub Labus izrazio je očekivanje da ministri Evropske unije neće u ponedeljak odlučiti da prekinu pregovore sa Beogradom zbog nedovoljne saradnje s Haškim tribunalom, ali da će biti usvojena rezolucija ili izjava sa oštrim upozorenjem u vezi sa saradnjom s Hagom. Posle toga može svakog časa da se desi neka loša vest o prekidu pregovora Evropske unije i Srbije i Crne Gore, rekao je Labus i izrazio sumnju u skoro hapšenje Ratka Mladića :

«Koliko znam ništa se neće desiti do ponedeljka, rekao je Labus i istakao da će Vlada završiti svoj deo posla ali da se ne zna kada.»

Ambasador Nemačke u Beogradu Andreas Cobel ocenio je da deo političke elite u Srbiji pokazuje jasan nedostatak volje za saradnju sa Haškim tribunalom i izrazio zabrinutost međunarodne zajednice što se čak i u pitanjima praktične saradnje sa tim sudom sve završavalo na obećanjima.

XS
SM
MD
LG