Linkovi

Centralne teme štampanih medija u Americi


Strah od izbijanja gradjanskog rata u Iraku, briga za nacionalnu bezbednost zbog mogućnosti da jedna kompanija iz Dubaia vodi operacije u šest američkih luka, te razočarenje zbog neuspeha američke klizačice Saše Koen da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Torinu, danas su centralne teme štampanih medija.

Njujork Tajms je pored tih tema na naslovnoj strani objavio i priču o problemima u obnovi regiona Meksičkog zaliva. Male kompanije bore se protiv velikih da bi dobile ugovore za projekte raščišćavanja i rekonstrukcije, zbog čega su učestale i sudske tužbe. Gotovo šest meseci posle uragana Katrina i Rita, ogroman posao uklanjanja tona otpada u Luizijani i Misisipju prate i desetine parnica, piše Njujork Tajms i dodaje da vladini zvaničnici, kompanije – izvodjači radova i sami radnici svi opisuju komplikovan birokratski proces kojim se troši novac, usporavaju radovi na čišćenju, a sve na štetu stanovnika ugroženih regiona.

Pozivajući se na rezultate novog nacionalnog istraživanja, vašingtonski «Examiner» piše da je broj stanovnika Distrikta Kolumbije koji nemaju dovoljno novca za hranu porastao za blizu 40% u odnosu na 2001. godinu. Lokalne «narodne kuhinje» su 2005. godine uslužile više od 380,000 ljudi što je porast od 39% u odnosu na nivo iz 2001. Na nacionalnom nivou, broj gladnih u Americi je porastao za 8%. Nova studija «Glad u Americi 2006» takodje je raspršila predrasude o tome ko su gladni stanovnici Amerike. Oko 12,5% korisnika usluga narodnih kuhinja su beskućnici dok su preostali «zaposleni siromašni» ili oni koji u domaćinstvu imaju bar jednog zaposlenog. Isto tako je utvrdjeno da Vašington ima najveću stopu siromaštva medju decom u čitavoj naciji.

Mnogi listovi već danima traže razloge lošeg rejtinga TV prenosa Olimpijskih igara u Torinu. Prema oceni TV kritičara Denver Posta, u novoj medijskoj eri, ljubitelji Olimpijskih igara više ne žele da mirno sede i prate prenose takmičenja. Uz mnoštvo TV kanala, satelitskih radio stanica, digitalnih rekordera i podkasta, gledaoci iz sveta zabave izvlače ono što ih interesuje i kada ih interesuje, a ideja da će neko provesti veče uz TV mrežu NBC gledajući prenos takmičenja je prosto – zastarela, navodi Denver Post. Ovaj list medjutim prenosi da će NBC nadoknaditi gubitak gledalaca zahvaljujući svom internet sajtu, koji će stanici doneti čisti profit od 6 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG