Linkovi

Predsednik Buš izjavio da su tokom uragana Katrina naučene neke lekcije


Predsednik Buš je izjavio da nije zadovoljan odgovorom federalnih vlasti na uragan Katrina. Ta oluja je usmrtila više od 1300 ljudi duž obale Meksičkog zaliva i uništila najveći deo infrastrukture u regionu. Predsednik je iz tog razloga imenovao komisiju koja se pozabavla počinjenim greškama. Prihvativši izveštaj te komisije na sastanku kabineta Bele kuće, predsednik je rekao da je puno toga moglo biti obavljeno drugačije:


”Izvućićemo pouke iz tog iskustva kako bi bolje zaštitili američki narod. Veoma smo predani pomoći stanovnicima priobalnog područja duž Meksičkog zaliva i ispunićemo svoja obećanja. Ovaj izveštaj nam pomaže da predvidimo kako bolje da odgovorimo na buduće katastrofe.“


Taj izveštaj, koji je pripremila savetnik u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost, Fran Taunsend, bavi se time kako federalne, državne i lokalne uprave kao i privatni sektor i lideri lokalnih zajednica mogu da poboljšaju pripravnost uoči prirodnih katastrofa. U pomenutom izveštaju se navodi 17 pouka koje je naučila administracija predsednika Buša, 125 specifičnih preporuka i 11 promena politike, pre nego što nova sezona uragana počne 1. juna.

Medju njima je, kaže Taunsend, i bolja federalna podrška lokalnim policijskim i službama za vanredne situacije, koje su bile pretrpane obavezama u odgovoru na Katrinu.

”I, mada je nacionalni plan za odgovor na uragan predvidjao dostupnost federalnih policijskih snaga koje bi popunile taj vakuum, njihov odgovor je bio spor i nekoordinisan. Jedna od ključnih preporuka je da Sekretar za pravosudje preuzme rukovodeću ulogu u rešavanju tog problema i pokrene prosec prenošenja ovlašćenja na niže funkcionere kako bi bez odlaganja na lice mesta mogli da budu upućeni federalni funkcioneri i federalne policijske snage."


U izveštaju se apeluje i za uspostavljanje Sistema pripravnosti na federalnom nivou u cilju objedinjavanja akcija federalne, državnih i lokalnih vlada na prirodne katastrofe ili terorističke napade. Opozicione demokrate, čiji funkcioneri su na čelu Nju Orleansa i države Luizijane, kritikovale su predsednika Buša zbog sporog odgovora na oluju, uključujući odlaganje dolaska trupa Nacionalne garde koje bi uspostavile red.

Fran Taunsend u svom izveštaju zaključuje da bi Pentagon trebalo da bude spreman da preuzme veću ulogu u reagovanju na prirodne katastrofe. Ona takodje navodi da bi trebalo da se preduzmu mere za poboljšanje komunikacija, odredjivanje lokacija za smeštaj materijala i osoblja za vanredne situacije, kao i modernizaciju sistema za upozoravanje u celoj zemlji.

XS
SM
MD
LG