Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Kontroverza oko odluke američke administracije da dozvoli preuzimanje kontrole nad nekoliko važnih američkih luka jednoj kompaniji iz Dubaija ne silazi sa prvih stranica američke štampe. Ali, kako piše list Baltimor san, stručnjaci kažu da je strah pogrešno usmeren. Po njihovom mišljenju, mnogo veća opasnost preti od nedovoljne kontrole ogromnog broja brodskih kontejnera koji stižu u američke luke. S druge strane, kaže taj list, najveći deo zaposlenih u pomenutoj kompaniju su Amerikanci.

Atlanta džornel konstitjušn i drugi listovi izveštavaju da je država Južna Dakota sve bliže uvodjenju veoma strogih propisa o abortusu. Prema predloženom novom zakonu lekari u toj državi rizikovaće čak pet godina zatvora ako obave abortus, a jedini izuzetak biće slučajevi u kojima je ženama direktno ugrožen život. Protivnici tog predloga kažu da je ekstreman i protivan ustavu. Ako bude donet, pomenuti zakon mogao bi da izazove čitavu lavinu sudskih rasprava.

A kako piše list USA Today, samo oko polovine Amerikanaca ophrvanih brigama traži stručnu pomoć u odbrani od stresa. Umesto toga okreću se nezdravim rešenjima, kao što je pušenje ili preterano uzimanje hrane. List navodi upozorenje Američkog psihološkog udruženja da takva rešenja vode ka zdravstvenim problemima i pogoršavaju uticaj stresa. Mnogi ljudi ne shvataju, kaže list, koliko je stres opasan po zdravlje, kao i to da postoje dobre metode za ublažavanje njegovog uticaja.

List Dalas morning njuz izveštava da su u Čatanugi, u državi Tenesi, susedi tužili jedan penzionerski bračni par zbog toga što je u bašti ispred kuće postavio transparent sa pozivom da se predsednik Buš smeni sa položaja. Bračni par se poziva na ustavno pravo slobode govora, dok njihovi susedi traže uklanjanje transparenta i odštetu od 30 hiljada dolara jer parola, navodno, odvraća kupce od kupovine kuća u njihovom kraju. Sud je naredio uklanjanje transparenta dok ne donese konačnu odluku.

XS
SM
MD
LG