Linkovi

Državni sekretar Kondoliza Rajs neočekivano posetila Bejrut


Državni sekretar Kondoliza Rajs je, neočekivano, posetila Bejrut, kako bi se susrela sa libanskim rukovodstvom. U Libanu i dalje vlada nestabilnost i nesigurnost, nakon prošlogodišnjeg sirijskog povlačenja.

Policija i pripadnici libanskih oružanih snaga zatvorili su glavne ulice u Bejrutu, u okviru povećanih mera bezbednosti. Državni sekreta Kondoliza Rajs na kratko se susrela sa više glavnih libanskih političkih i verskih vođa. Libanski lideri su bili uzbuđeni i zadovoljni zbog iznenadne posete gospođe Rajs, u jeku procesa konsolidacije nezavisnosti Libana, nakon prošlogodišnje revolucije. U obraćanju novinarima, gospođa Rajs je izjavila da je glavni cilj njene posete želja da se pokaže solidarnost sa vladom i narodom Libana.

«Vreme je da se ponovi i potvrdi čvrsta podrška SAD narodu Libana, dok on radi na postizanju punog suvereniteta i stvaranju demokratskog Libana, koji bi bio uspešan Liban, za sve stanovnike Libana, bez obzira na poreklo, etničku ili versku pripadnost.»

Rajs je naglasila nadu SAD, da se zemlje u okruženju, a posebno Sirija, neće mešati u libanske unutrašnje stvari.

«Mi i dalje čekamo na dan kada će Liban biti zaista slobodan, od mešanja i zastrašivanja iz komšiluka, kada će Liban biti prosperitetan i u miru.»

Državni sekretar je posetila i Mar Nasrala Butrosa Sfeira, uticajnog patrijarha maronitskih hrišćana, pre povratka u Bejrut, gde se susrela sa premijerom Fuadom Sinurom, kao i opozicionim vođama Saadom Haririjem i Validom Džumblatom. Gospođa Rajs nije želela da se izjasni po pitanju napora da se ukloni sadašnji, pro-sirijski, predsednik Emil Lahud, ali je ukazala da veruje da narod Libana želi da «gleda u budućnost, a ne u prošlost». Ona je istovremeno upozorila Siriju da u potpunosti mora da sarađuje sa komisijom UN, koja istražuje okolnosti u vezi sa ubistvom bivšeg premijera Rafika Haririja. Posle ubistva Haririja, Liban je zahvaćen talasom eksplozija i atentata, a protivnici Sirije tvrde da je ona odgovorna za te akcije, kojima pokušava da destabiliše Liban.

XS
SM
MD
LG