Linkovi

Oli Ren: Beogradu ostaje tek nekoliko dana da preda Ratka Mladića Haškom sudu


Pred Beogradom ostaje tek nekoliko dana da preda Ratka Mladića Haškom sudu- u suprotnom, suočiće se sa oštrim odgovorom EU, koji podrazumeva i suspenziju pregovora sa Briselom, poručio je danas evropski komesar za proširenje, Oli Ren.

Vreme neodredjenog diplomatskog rečnika je za Brisel prošlo, bar kada je u pitanju saradnja srpskih vlasti sa Haškim sudom - danas je komesar za proširenje, Oli Ren, informišući o aktuelnim zapadnobalkanskim prilikama Spoljno-politički komitet Evropskog parlamenta, jasno stavio do znanja da će izostanak predaje Ratka Mladića Hagu dovesti Beograd do prekida pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Ukoliko do ponedeljka ne bude Mladić u Hagu, to će biti i naglašeno u komesarovom izveštaju evropskim ministrima i Srbija će se suočiti sa posledicama:

Ren: Ponedeljak je kritična tačka za diskusiju i odluke i Savet će doneti svoju odluku. Na ovom radimo u veoma bliskoj koordinnaciji sa austrijskim predsedništvom. Svoj rad zasnivamo na ranijoj zajedničkoj deklaraciji Komisije i Saveta koja veoma jasno kaže- ukoliko Komisija proceni da Srbija ne saradjuje sa Hagom, moramo preduzeti mere. A ako je to slučaj, ne možemo izbeći prekid pregovora sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.


U Briselu se, ipak, veruje, da u ponedeljak neće biti konačne odluke evropskih ministara o prekidu pregovora sa Beogradom - umesto toga, očekuje se da će Unija iskoristiti prostor do narednog kruga pregovora, planiranog za 5. april, izvršiti dodatni i konačni pritisak na srpske vlasti da predaju Sudu Ratka Mladića i krenu dalje u, po svemu ostalom, zasluženi proces evropskih integracija.

Labus: Vlada daje sve od sebe da se pronađe i uhapsi general Mladić

Miša Brkić
Beograd

Srpski zvaničnici kao da su već prihvatili pretnju Evropske unije da će prekinuti pregovore sa Beogradom o pridruživanju ukoliko na bude uhvaćen haški begunac Ratko Mladić.

Potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus izjavio je da nije moguće da haški optuženik Ratko Mladić bude uhapšen u naredna tri dana, do ponedeljka 27. februara. Da je to moguće, uhapsili bi smo ga juče, rekao je Labus i dodao da Vlada daje sve od sebe da se pronađe i uhapsi general Mladić i da je to naredba koja je data svim službam i one nastoje da je ostvare.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da se čini sve da budu ispunjene obaveze prema Haškom tribunalu, a to je potvrdio i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić koji ocenjuje da srpska Vlada ulaže sve napore da se to završi i očekuje da će biti završeno do 27. februar.

Tim povodom, šef Vladine kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je da je potpuno jasno da naredne runde pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju neće biti ako ne bude rešeno pitanje Ratka Mladića, a prvo pominjanje rokova nije novost jer su državni zvaničnici sa time već upoznati.

A šef diplomatije Vuk Drašković potvrdio je da je 27. februar rok za ispunjenje preostalih obaveza Beograda prema Haškom tribunalu i najavio da će u ponedeljak u Briselu pokušati da izdejstvuju da se ne prekidaju pregovori sa Evropskom unijom.


XS
SM
MD
LG