Linkovi

Prioriteti američke inostrane pomoći


Predloženi budžet za američku pomoć inostransvu za fiskalnu 2007. godinu je veći u odnosu na tekuću godinu i prioriteti se menjaju.

Džejms Peinter koji radi za američku agenciju za medjunarodni razvoj (USAID) kaže da sredstva u okviru predsednikovog zahteva za budžet predvidjena za inostrane poslove u narednoj fiskalnoj godini iznose preko 35 milijardi dolara.

“Budzzet za medjunarodne troškove je porastao za 11,2 posto dok je deo koji se tiče pomoći i koji isključujuje državne operacije veći za 13 posto u odnosu na fiskalnu 2006. godinu. Jasno je da to nije uvek bilo tako. Svakako sada postoji veza izmedju razvoja, odbrane i diplomatije i stoga je budžet za medjunarodne poslove svakako izmenjen na bolje.“

Peinter je to izjavio u Vašingtonu predstavnicima privatnih volonterskih organizacija, savetnika USAID-a, nezavisne federalne agencije koja sledi spoljnopolitičke smernice Stejt Departmenta. Američki funkcioneri su saopštili da će jedan od prioriteta američke vlade biti pomoć za razvoj takozvanim strategijski važnim zemljama.

”Najveći deo je naravno namenjen pomoći koalicionim partnerima u ratu protiv terorizma - zemljama poput Avganistana, Pakistana, Jordana i Kolumbije.“

Peinter je dodao da drugi prioriteti obuhvataju zdravstvene programe, poput četiri milijarde dolara globalne pomoći za borbu protiv SIDE i programa za borbu protiv malarije.

”Broj preživele dece je u porastu zbog toga što smo povećali finansiranje dve značajne zdravstvene pretnje na pomolu. Jedna od njih je malarija. Povećanje od 166 miliona dolara u budžetskom zahtevu za malariju obuhvata predsednikovu inicijativu za borbu protiv te bolesti, u vrednosti od 135 miliona dolara.“

Peinter zaključuje da američka vlada pokušava da promeni način na koji priprema budžet i da razvije više strategijski pristup finansiranju budućih programa pomoći.

XS
SM
MD
LG