Linkovi

Predsednik Džordž Buš osudio napad na džamiju u Iraku


Predsednik Buš je pozvao na smirivanje situacije u Iraku, posle bombaškog napada na jedno od najvažnijih šiitskih svetilišta.

Kako je preneo predstavnik Bele kuće Skot MekLelan, predsednik Buš je u ime američkog naroda izrazio najdublje saučešće zbog razaranja sto godina stare zlatne kupole svetilišta u Samari.

”Teroristi u Iraku ponovo su dokazali da su neprijatelji svih vera i čitavog čovečanstva. Svet mora da se ujedini protiv njih i svrsta se uz narod Iraka. Ovaj bezumni zločin je uvreda za vernike svuda u svetu.“

MekLelan je rekao da je predsednik najoštrijim mogućim rečima osudio napad. Šiitski muslimani izašli su na ulice Samare, Bagdada i drugih gradova protestujući zbog podmetanja bombi i napadajući na desetine sunitskih džamija. Zapadni diplomati strahuju da bi to moglo da označi početak šireg sektaškog nasilja. Čitajući predsednikovo saopštenje MekLelan je rekao da je Buš pozvao na odmereno reagovanje na podmetanje eksplozije:

”Pozivam sve Iračane da se prikažu uzdržanost posle ove tragedije i da traže pravdu u skladu sa iračkim zakonom i ustavom. Nasilje će samo doprineti onome što su teroristi pokušali da postignu ovim delom.“

MekLelan je rekao da će Sjedinjene Države učiniti sve što mogu da pomognu u pronalaženju odgovornih, dodajući da će Amerikanci raditi zajedno sa Iračanima na obnavljanju sjaja porušene džamije.

XS
SM
MD
LG