Linkovi

IBM i Institut 'Skrips' udružuju snage u borbi protiv ptičijeg gripa


Korporacija IBM i Istraživački institut Skrips objavili su početak saradnje na kombinovanju nauke i kompjuterske tehnologije u sprečavanju izbijanja pandemije ptičijeg gripa. Cilj projekta nazvanog ”Šah-mat“ jeste pronalaženje vakcine za tu smrtonosnu bolest. Istraživači će kreirati kompjuterske modele pandemije gripa i na njima ispitivati moguće pravce razvoja bolesti, kao i taktike za sprečavanje mutacije virusa.

”Zainteresovani smo za inovacije koje su važne za kompaniju i za svet, a ništa nije važnije od rešavanju problema u vezi sa pandemijom pre nego što se ona javi u stvarnosti“,kaže Nik Donofrio, potpredsednik IBM-a.

IBM kaže da će kombinacija nauke i tehnologije osigurati bolje razumevanje ponašanja kompleksnih virusa.

Nikolas Tsinoremas je direktor informatike u "Skrips" Institutu:

”Igramo igru šaha sa ovim virusom, koji je jedan ili dva poteza ispred nas. Ali mi želimo inovacije, a ne da i dalje igramo tu igru“

Istraživački institut Skrips proučavaće šemu razvoja virusa dok će IBM koristiti svoj superkompjuter nazvan Blu džin za izračunavanje i interpretaciju modela i njihovu statističku obradu.

Virus ptičijeg gripa proširio se iz Azije u Afriku, a nedavno i u Evropu. Svetska zadravstvena organizacija izvestila je da je od početka ove godine 16 ljudi umrlo, dok je prošle godine virusu podlegla 41 osoba.

XS
SM
MD
LG