Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


U odsustvu krupnijih domaćih tema, na današnji praznični dan, američki listovi na prvim stranicama donose mnoge različite reportaže. Efektne fotografije takodje se razlikuju. Dok Vašington tajms, na primer, donosi sliku višestrukog sudara na automobilskim trkama Dejtona 500, Njujork tajms ima seriju fotosa katastrofalnih padova parova, na takmičenju u umetničkom klizanju, u okviru zimske olimpijade.

Kako piše Dalas morning njuz, zakonodavci iz obe američke stranke prete pokretanjem kongresne istrage o nameri američke vlade da jednoj arapskoj kompaniji poveri kontrolu nad šest velikih američkih luka. Kako piše list, republikanski senator Linjdzi Greem rekao je da je taj ugovor sklopljen ”bez političkog sluha,“ dodajući kako veruje da se većina Amerikanaca češka po glavi, pitajući se zašto baš ta kompanija, u ovom trenutku i iz tog dela sveta.“

Vašington post piše o sve češćim zahtevima federalnoj Agenciji za kontrolu hrane da zabrani prodaju mesa pakovanog u atmosferi zasićenoj ugljenmonoksidom. List otkriva da klanice sve češće koriste taj gas kako bi osigurale da pakovano meso duže zadrži svežu boju, jer, kako kažu, gube oko milijardu dolara godišnje bacajući proizvode koji su promenili boju iako su još dobri za jelo. Kritičari pak kažu da bi potrošači u najmanju ruku morali da budu upozoreni da je meso tretirano ugljenmonoksidom.

Na kraju, Njujork tajms kaže da su ovogodišnje Zimske olimpijske igre dobile prizvuk filmova o tajnom agentu Džejmsu Bondu. Kako piše list, inspektori prerušeni u obožavaoce ili novinare, neprestano motre sportiste pokušavajući da otkriju slučajeve korišćenja takozvanih ”neprepisanih medicinskih preparata.“ List navodi izjavu predsednika Svetske anti-doping agencije, Dika Paunda, koji je rekao da postupak prema osumnjičenim sportistima postaje sve strožiji.

XS
SM
MD
LG