Linkovi

Razgovorima o decentralizaciji, u Beču počeli pregovori o budućem statusu Kosova


Prvi dan razgovora delegacija Beograda i Prištine o decentralizaciji Kosova, u Beču, nije doprineo postizanju cilja da se dve delegacije približe kompromisnoj formuli
decentralizacije, saopštili su izvori iz srpske delegacije.

Prvi deo današnjeg razgovora odnosio se na opšti pristup pitanju decentralizacije, i tom prilikom došle su do izražaja razlike u stavovima dve delegacije. Srpski izvori rekli su da je delegacija Beograda dobila konačnu albansku platformu za decentralizaciju i ocenili da je reč o apstraktnom programu, nerealnom za primenu. Srpska delegacija je branila svoje viđenje decentralizacije, kao suštinske autonomiji za srpsku zajednicu na Kosovu.

Drugi deo prvog dana sastanka protekao je u razgovorima o nadležnostima u zdravstvu i obrazovanju i kulturi. Albanska strana izložila je koncept koji, kako je ocenila srpska strana, predstavlja minimalni program i ne daje Srbima ono što im treba, a to je puna autonomija u organizovanju sopstvenog zdavstva, kulturnih delatnosti i obrazovanja. Srpska delegacija je, u razgovoru, zastupala stanovište o potrebi uvodjenja kulturne autonomije.

Predsedavajući dvodnevnih razgovora, zamenik izaslanika generalnog sekretara UN za Kosovo Alber Roan ocenio je večeras da je prvi dan razgovora protekao u dobroj i konstruktivnoj klimi. Roan je potvrdio da che razgovori biti nastavljeni sutra. Kako je ranije najavljeno, skup bi sutra trebalo da bude nastavljen razgovorom o transferu nadležnosti u oblasti policije, pravosuđa i javnih potreba, kao i o državnim preduzećima.

Šef delegacije Prištine na pregovorima o Kosovu koji su počeli danas u Beču, Ljutfi Haziri, izjavio je da će iz razgovora "sigurno" proisteći nezavisnost te pokrajine koja je trenutno pod upravom UN. "Mi ćemo sarađivati", istakao je Haziri pri ulasku u bečku palatu "Daun Kinski". On je naglasio da je delegacija Prištine zainteresovana da se status Kosova što pre reši.

Inače pred održavanje sastanka o decentralizaciji delegacije Beograda i Prištine jutros su se sastale sa izaslanikom generalnog sekretara UN za Kosovo Martijem Ahtisarijem. Kako se saznaje Ahtisariju su svi članovi delegacije Beograda pojedinačno na ljubazan način preneli da međunarodni medijator mora biti neutralan. Članovi srpske delegacije ukazali su Ahtisariju na njegov intervju nemačkom "Špiglu", a kako se saznaje, Ahtisariju je bilo neprijatno jer nije očekivao da će mu svi iz delegacije ukazati na taj intervju.

U delegaciji Beograda su savetnici predsednika i premijera Srbije Leon Kojen i Slobodan Samardžić, kao i politički predstavnici kosovskih Srba Marko Jakšić, Goran Bogdanović, Ranđel Nojkić i Milorad Todorović, zatim ekonomista Boško Mijatović i pravni savetnik srpskog pregovaračkog tima, Švajcarac Tomas Flajner. Prištinsku delegaciju predvodi ministar lokalne samouprave Ljutfi Haziri, a pored njega tu su i savetnik predsednika Kosova Skender Hiseni, publicista Bljerim SSalja, predstavnici političkih stranaka Enver Hodžaj, Fehmi Mujota, Adrijan Djini i Iljber Hisa, te ministar zdravlja Sadik Idrizi.

Doris Pak očekuje konkretne rezultate

Predsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, Doris Pak izjavila je danas u Prištini da se nada da će pregovori o statusu Kosova dati konkretne rezultate.

"Nadamo se da će budući pregovori dati dobre rezultate i da će Srbi učestvovati u pregovorima, kao i da će kosovski Srbi iskoristiti situaciju da izgrade svoju budućnost na Kosovu", rekla je Pakova posle susreta sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesen- Petersenom.

Ona je dodala da će Kosovo, ako bude imalo status koji će mu omogućiti da bude članica Evropske unije, ubediti gradjane Unije da u u njoj ima mesta za nove države.

Doris Pak je rekla da je srećna što je od Jesen-Petersena čula da je situacija na Kosovu mirna i da je uspešno prevazidjeno stanje posle smrti predsednika Ibrahima Rugove.

Zvaničnica Evropskog parlamenta će se tokom dana sastati sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, predsednikom parlamenta Nedžatom Dacijem, premijerom Bajramom Kosumijem i predstavnicima etničkih zajednica.

XS
SM
MD
LG