Linkovi

Porinut novi supermoderni britanski ratni brod


U Britaniji je pre kratkog vremena porinut novi, supermoderni ratni brod za protivvazdušnu odbranu. Dering - u prevodu Smeli - je razarač klase 45, najveći i najsnažniji brod britanske mornarice, namenjen odbrani od vazdušnih napada.

Za razarač Dering kaže se da će biti tehnološki najsavremeniji ratni brod na svetu. Lansiran je tokom oseke, zbog malog slobodnog prostora izmedju komandnog mosta i vrata doka u kome je gradjen poslednje tri godine. Ovo je prvi razarač klase 45 i najveći koji je kraljevska mornarica ikada imala, a njegova svrha je odbrana drugih brodova od svakog oblika napada iz vazduha. U svakom trenutku biće u stanju da vodi više raketa istovremeno prateći sve potencijalne napadače. Neobični uglasti oblici čine ga teško uočljivim za radare. Brod će biti uveden u upotrebu kroz tri godine, a do tada će u njemu biti sagradjen neobično luksuzan prostor za posadu, sa sportskim salama, udobnim kabinama i više prostora nego na bilo kom drugom brodu.

”Tehnologija će osiguravati da posada uvek bude na vreme upozorena na opasnosti, i davaće dovoljno snažan pogon da na vreme stigne do cilja. Posadu će sačinjavati 185 mornara, a mi ćemo se potruditi da oni budu u odgovarajućem okruženju. Osiguraćemo ne samo kompaktnost sistema već i najbolje moguće uslove života za posadu.“

Sa deplasmanom od 7350 tona, razarač Dering biće u stanju da predje 11270 kilometara, i imaće maksimalnu brzinu od 27 čvorova. Isto brodogradilište na reci Klajd, u Škotskoj, sagradiće još 5 brodova istog tipa, osiguravajući zaposlenje za 2500 ljudi.

”Prelazimo na ekspedicionu kraljevsku mornaricu. Imamo futuristički nosač aviona, imamo desantne snage kojima zavidi čitava Evropa, a ovaj brod će značiti mnogo za odbranu od vazdušnih napada.“

Ali iako je ovo možda najsavremeniji ratni brod u svetu, način njegovog porinuća oslanjao se na staru tehnologiju. Kretanje broda bilo je usporeno lancima teškim 600 tona, koje je vukao po betonu. A vreme porinuća je bilo strogo podešeno sa osekom, jer je izmedju broda i krova doka u kome je gradjen bilo samo oko metar prostora.

XS
SM
MD
LG