Linkovi

Slovenija područje visokog rizika zaraze ptičijim gripom


Državni centar za kontrolu bolesti ptičijeg gripa, proglasio je Sloveniju područjem visokog rizika zaraze. Odluka je usledila nakon što je analiza uzoraka labuda pronadjenog u okolini Maribora pokazala da je ptica bila zaražena smrtonosnim virusom H5N1.

Pravilnikom su odredjene najstrožije mere zatvaranja živine, način njenog pojenja i ishrane, saopštilo je slovenačko ministarstvo poljoprivrede. Od četvrtka u mariborskoj bolnici na posmatranju se nalazi vatrogasac, koji je proteklih dana pomagao u spašavanju labudova iz reke Drave, a koji pokazuje znake gripa, ali tačna dijagnoza još nije utvrdjena.

Na području Maribora i Celja vrši se intenzivno popisivanje poljoprivrednih domaćinstava u ugroženom pojasu od 10 kilometara oko Mute i Slovenj Gradca, kao i odredjivanje preventivnih mera. Virus ptičijeg gripa H5N1, potvrdjen je u četvrtak i kod tri labuda, pronadjena u okolini Maribora, a čekaju se rezultati analize još tri ptice kod kojih postoji sumnja da su zaražene.

Potvrda postojanja virusa H5N1 kod divljih ptica u Sloveniji, prema objašnjenju zdravstvenih autoriteta, trenutno ne znači dodatnu ugroženost zdravlja stanovništva. Uprkos tome, nadležni su preporučili stanovništvu da ne unose žive ptice u stanove, da izbegavaju ptičiji izmet, da zabrane deci slobodno igranje sa pticama, da održavaju ličnu higijenu i, posebno, da redovno peru ruke.

Više informacija o ptičijem gripu na adresi: www.voanews.com/serbian/avian_flu.cfm

XS
SM
MD
LG