Linkovi

Lajček: Ovo je izuzetna šansa da Crna Gora pošalje u Evropu i svet jasnu poruku


Pokret za nezavisnu Crnu Goru ocijenio je neprihvatljivim predlog Evropske unije o referendumskoj većini, ocjenjući da ponuda kabineta Havijera Solane predstavlja primjer diskriminacije građana po kojem glas suverenista vrijedi za petinu manje od pristalica Državne zajednice. O tome je na današnjoj pres konferenciji u Podgorici govorio izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Preporuke Evropske unije o uslovima za organizovanje referenduma šansa su za vlast da organizuje referendum čije će rezultate svi prihvatiti i šansa za opoziciju da učestvuje u tom procesu, poručio je danas evropski izaslanik Miroslav Lajčak.

Evropski izaslanik, ipak, tvrdi da preporuke EU nisu i obavezujuće za Crnu Goru:

“Na političarima i poslanicima u Crnoj Gori je da odluče. Oni imaju zadnju riječ i to će biti njihova odluka. To nije jednostavna odluka, ali mislim da je u interesu svih građana da se ona donese jer bi obezbijedila puni legitimitet tog procesa”, istakao je Lajčak.

On na konferenciji za novinare u Podgorici nije želio da komentariše situaciju u kojoj suverenistički ili blok za zajedničku državu ne bi prihvatili preporuke Evropske unije. Vlasti i opoziciji on je poručio:

’’Ovaj predlog za crnogorsku Vladu je izuzetna šansa da obezbijedi pun legitimitet referendumskog procesa koji se priprema već duže vrijeme i da se počne jedna nova faza u Crnoj Gori pod najboljim mogućim uslovima. Opoziciji mogu da pošaljem poruku da je ovo za nju izuzetna šansa da učestvuje u procesu koji je fer, transparetan i čiji rezultat nije unaprijed određen”.

Vladajuća Demokratska partija socijalista još nije zauzela zvaničan stav o predlogu Evropske unije. Prema nekim najavama, DPS bi mogla da se opredijeli da konačnu odluku donese većina u Skupštini Crne Gore koja bi se u tom slučaju izjasnila za rješenje od 41 odsto ukupnog biračkog tijela.

I dok u opoziciji likuju, izvjesno je samo da kalkulacije koje podrazumijevaju visoku izlasnost građana na referendum, ne idu u prilog zagovornicima nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG