Linkovi

Drašković: Besmisleni zahtevi o proglašenju Kosova za okupiranu teritoriju


U okviru pripema sa sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u Beogradu se i dalje polemiše oko zahteva za proglašenje Kosova okupiranom zonom ukoliko ono dobije nezavisnost.

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković smatra da su besmisleni zahtevi o proglašenju Kosova za okupiranu teritoriju, ali dodaje da bi svako nametnuto rešenje za Kosovo, vlasti u Beogradu smatrale nelegitimnim. Treba izbegavati ovakvu terminologiju iz prošlosti koja je Srbiju samo terala u izolaciju i poraze, rekao je Drašković i zatim podsetio na skupštinsku rezoluciju o Kosovu u kojoj se kaže da će Srbija poštovati odluku Kontakt grupe, da će odbiti nametnuto rešenje i da će taj svoj stav uporno dokazivati pred Ujedinjenim nacijama.

A pred sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenu Kosovu, savetnik premijera Srbije i član beogradskog pregovaračkog tima Aleksandar Simić izrazio je očekivanje da će članice Saveta imati izbalansirane stavove i da neće promovisati ocenu stanja na Kosovu boljom nego što ona stvarno jeste, jer takva politika može dovesti do kontraefekata i stvaranja etnički sve čišćeg Kosova.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić očekuje da Savet bezbednosti ostane na pozicijama Rezolucije 1244 i stavu da je za budući status pokrajine neophodno kompromisno rešenje koje će promovisati mir i toleranciju, a ne sukobe i ratove.

XS
SM
MD
LG