Linkovi

Arijel Šaron podvrgnut hitnoj četvoročasovnoj operaciji - Njegovo stanje kritično ali stabilno


Izraelski premijer Arijel Šaron danas je podvrgnut hitnoj četvoročasovnoj operaciji, posle koje se novinarima obratio direktor bolnice Hadasa u Jerusalimu, Šlomo Mor Josef.

"Premijer se nalazi u kritičnom, ali stabilnom stanju. Njegov život nije u neposrednoj opasnosti”, izjavio je Josef.

Prema informacijama hirurzi su Šaronu izvadili deo debelog creva i uspeli da normalizuju krvotok u stomaku. Medjutim, lekari istič da je najveći problem što je Šaron i dalje u komi, posle pretrpljenog teškog moždanog udara 4. januara.

Iran bi mogao da istupi iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad zapretio je da bi Iran mogao da istupi iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja ako Zapad nastavi da vrši pritisak na Iran zbog njegovog spornog nuklearnog programa. Obraćajući se hiljadama svojih pristalica u Teheranu za vreme proslave 27. godišnjice Islamske revolucije, Ahmadinedžad je izjavio da je Iran do sada radio u okvirima sporazuma, ali da bi mogao da promeni politiku ako Zapad pokuša da ugrozi njegovo pravo na nuklearn tehnologiju. Nešto ranije, bivši iranski predsednik Mohamed Hatami upozorio je da će svetske cene nafte nastaviti da rastu ukoliko UN uvedu sankcije protiv Teherana.

Danska upozorila svoje državljane da napuste Indoneziji

Danska je upozorila svoje državljane koji žive u Indoneziji da napuste tu zemlju zbog pretnji muslimanskih ekstremista, ogorčenih zbog karikatura proroka Muhameda koje su prvobitno objavljene u jednom danskom časopisu. Ministarstvo spoljnih poslova Danske saopštilo je da je dobilo verodostojne informacije da bi danski gradjani mogli postati meta napada, a takodje je privremeno povuklo svoje diplomate iz Irana, Indonezije i Sirije. A hiljade britanskih muslimana dana su učestvovale u protestnom maršu u Londonu, demonstrirajući zbog karikatura na kojima se prorok Muhamed predstavlja kao terorista. Prema izveštajima protest je protekao bez nasilja a demonstranti su nosili transparente pozivajući na jedinstvo u borbi protiv «islamofobije».

Hiljade britanskih muslimana učestvovale su u protestnom maršu u Londonu

Hiljade britanskih muslimana učestvovale su u protestnom maršu u Londonu u znak protesta zbog karikatura na kojima se prorok Muhamed predstavlja kao terorista. Prema izveštajima protest je protekao bez nasilja a demonstranti su nosili transparente pozivajući na jedinstvo u borbi protiv «islamofobije». U medjuvremenu je dansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da privremeno povlači svoje diplomate iz Irana, Indonezije i Sirije zbog pretnji koje su te misije priile. Inače, protesti muslimana danas su nastavljeni i u Indoneziji i Bangladešu.

Šiitska koalicija odložila imenovanje mandatara iračke vlade

Ujedinjeni irački savez, šiitska koalicija koja je pobedila na parlamentarnim izborima u Iraku odložila je za sutra imenovanje mandatara iračke vlade. Izbor se svodi na dvojicu kandidata – aktuelnog premijera Ibrahima al-Džafarija i potpredsednika Adela Abdula-Mahdija. U medjuvremenu, policija je saopštila da je jedan od nekadašnjih lidera kurdskih pobunjenika u Turskoj danas poginuo kada je njegov automobil eksplodirao u severnom iračkom gradu Sulajmanija. Kani Jilmaz ranije e bio član Kurdistanske radničke partije ali se kasnije odvojio od nje i pridružio Patriotskoj demokratskoj partiji Kurdistana koja odbacuje nasilje. Iračka policija navodi da je njegovo vozilo eksplodiralo zbog tehničkog kvara.

Ministri G8 pozvali na napredak u liberalizaciji trgovine

Ministri finansija sedam vodećih industrijalizovanih zemalja sveta i Rusije izjavili su da očekuju solidan svetski ekonomski rast ove godine, ali su upozorili da bi visoke i promenljive cene energije mogle da naruše taj proces. U saopštenju na završetku dvodnevnog sastanka u Moskvi, ministri su takodje pozvali na napredak u liberalizaciji trgovine. Medjutim, u saopštenju se ne pominje ruski prošlogodišnji zahtev za četvorostrukim povećanjem cene prirodnog gasa koji se ispoučuje Ukrajini, što je dovelo do drastičnog smanjenja isporuka ostatku Evrope. Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je razgovarao sa ministrima, pozvao je na brzo postizanje dogovora sa SAD o prijemu Rusije u članstvo Svetske trgovinske organizacije. Američki sekretar za finansije, Džon Snou, na to je odgovorio izražavajući uverenje da će dogovor uskoro biti postignut.

XS
SM
MD
LG